Vojni brodovi kod libijske obale

EU razmatra mogućnost da kod libijske obale pošalje vojne brodove radi borbe protiv krijumčara nafte i naoružanja, ali strahuje da će time samo ohrabriti nove migrante da krenu pomorskim putem ka Evropi kako bi ih mornarica spasla i prebacila u evropski blok.

Svijet 20.04.2015 | 10:02
Vojni brodovi kod libijske obale

Dokument, u koji je uvid imala agencija Rojters, izrađen je prije jučerašnjeg brodoloma u Sredozemnom moru, kada je poginulo više stotina ljudi.

Evropska komisija nije željela da komentariše medijski izvještaj, a evropske diplomate izrazile su uvjerenje da takva misija neće biti moguća u bliskoj budućnosti.

Pomorska misija je jedna od nekoliko mogućnosti koje su sugerisali zvaničnici iz evropske diplomatske službe u povjerljivom dokumentu o načinima na koji bi evropski blok mogao da pruži podršku predloženoj libijskoj vladi nacionalnog jedinstva.

O ovim mogućnostima trebalo bi da danas razgovaraju šefovi evropskih diplomatija na sastanku u Luksemburgu, na kojem se očekuje da će glavna tema biti posljednja nesreća sa migrantima u Sredozemnom moru.

Druga mogućnost koja se pominje u dokumentu je da vojnici iz EU obezbjeđuju naftne instalacije u Libiji, kako bi međunarodne kompanije mogle da nastave svoje operacije.

Sprečavanje libijskih frakcija da uvoze naoružanje i plaćaju ga isporukama nafte iz postrojenja koja su pod njihovom kontrolom jedan je od prioriteta međunarodnih sila.

Komentari / 0

Ostavite komentar