Турковића имовина у рукама државе

Криминална организација Зијада Турковића осуђена је другостепеном пресудом на укупно 95 година затвора, а Суд БиХ наредио је и одузимање имовине коју су Турковић, као вођа организације, и остали чланови стекли на незаконит начин.

Босна и Херцеговина 18.04.2015 | 21:20
Турковића имовина у рукама државе

Но, процес одузимања имовине не може бити у потпупности проведен док не буде именован директор Агенције за управљање одузетом имовином. Примјена Закона о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом требала је почети 11. марта ове године, када је
Федерација БиХ први пут требала добити Агенцију за управљање одузетом имовином.

Према законским одредбама, за директора те агенције, чије ће сједиште бити у Сарајеву, именује се нестраначка, компетентна особа на мандат од пет година, и то путем јавног конкурса. Сеад Масло, директор Агенције за државну службу ФБиХ, казао је да је у току жалбени поступак на избор директора Агенције за управљање одузетом имовином.

''Влада ФБиХ изабрала је кандидата, али се због процедуре мора чекати истек жалбеног рока, а то је 15 дана. Суд БиХ донио је правоснажну пресуду, али ова агенција фактички је у процесу оснивања, практично још није изабран ни директор, тако да се створио вакум'', појашњава Масло.

Када је у питању имовинска корист, Суд се водио начелом прописаним одредбама Кривичног закона БиХ, да нико не може задржати имовинску корист прибављену кривичним дјелом, те је сходно члану 11. КЗБиХ и одузета од оптуженог Зијада Турковића и његове супруге Шејле, а која је детаљно наведена у пресуди. Адвокат и правни експерт Сеад Хоџић каже да ће правомоћном судском одлуком новац бити пребачен на рачун државе БиХ.

''Што се тиче остале имовине, према пресуди, под претпоставком да је осуђени власник тога, а вјероватно јесте, припада БиХ. Те ствари не могу ући у буџет, него може ући њихова процијењена вриједност. Према томе, према правилима извршног поступка провело би се извршење, односно јавна дражба или продаја на начин како је предвиђено тим законом и процијењена вриједност била би уплаћена такођер у буџет БиХ'', каже Хоџић.

Он истиче да би Правобранилаштво требало продати осталу имовину, јер оно штити финансијске интересе БиХ.

''Правобранилаштво треба иницирати тај поступак на Општинском суду у Сарајеву, а то може и Суд БиХ урадити. Након тога донесе се извршна исправа на темељу које се проводи извршење. Послије се организује јавна дражба. Објави се и изврши се процјена одузетих ствари или некретнина. Углавном то суд може урадити'' појаснио је Хоџић.

Од осуђеника Саше Стјепановића (12 година затвора) и Зијада Турковића, сходно одредбама кривичног закона БиХ, одузета су и возила: БМW, Ауди 100, такозвана блинда, Мерцедес, с обзиром на то да је несумњиво утврђено да су возила кориштена за извршење кривичних дјела.

Зијад Турковић мора вратити и друге предмете кориштене у припреми за извршење кривичног дјела, бројач новца, ВФ предајник. Саши Стјепановићу одузет је БМW вриједности близу 15.000 КМ, који је, према оцјенама суда, отплаћивао Турковићу тако што је за њега превозио хероин и кокаин. Муамеру Захитовићу (3 године затвора) због доказаног дјела изнуде одузето је 49.170 дионица Фабрике чарапа "Кључ".

Осуђени требају надокнадити трошкове поступка, а Турковићу је наложено да у року од шест мјесеци у буџет БиХ уплати 277.000 КМ стечених кривичним дјелом. Осим тога, Турковић на име државног буџета треба уплатити и додатних 30.000 КМ, наравно, стечених кривичним дјелом, као и 47.766 КМ с рачуна "УниЦредит банке" на име Шејле Турковић.

(Незавине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лија

19.04.2015 07:03

Све некретнине које је стекао на прљав начин, треба поравнати багерима и одвући на сарајевску депонију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.04.2015 08:37

Што се тиче робије или казне ОК.Можда је и мала за оно што су урадили.Што се тиче одузете имовине,сумљам да покрити трошкове два процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

имовиму

19.04.2015 09:18

Имовину продат и подјелити најугрозенијим.