Turkovića imovina u rukama države

Kriminalna organizacija Zijada Turkovića osuđena je drugostepenom presudom na ukupno 95 godina zatvora, a Sud BiH naredio je i oduzimanje imovine koju su Turković, kao vođa organizacije, i ostali članovi stekli na nezakonit način.

Bosna i Hercegovina 18.04.2015 | 21:20
Turkovića imovina u rukama države

No, proces oduzimanja imovine ne može biti u potpupnosti proveden dok ne bude imenovan direktor Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom trebala je početi 11. marta ove godine, kada je
Federacija BiH prvi put trebala dobiti Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom.

Prema zakonskim odredbama, za direktora te agencije, čije će sjedište biti u Sarajevu, imenuje se nestranačka, kompetentna osoba na mandat od pet godina, i to putem javnog konkursa. Sead Maslo, direktor Agencije za državnu službu FBiH, kazao je da je u toku žalbeni postupak na izbor direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

''Vlada FBiH izabrala je kandidata, ali se zbog procedure mora čekati istek žalbenog roka, a to je 15 dana. Sud BiH donio je pravosnažnu presudu, ali ova agencija faktički je u procesu osnivanja, praktično još nije izabran ni direktor, tako da se stvorio vakum'', pojašnjava Maslo.

Kada je u pitanju imovinska korist, Sud se vodio načelom propisanim odredbama Krivičnog zakona BiH, da niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, te je shodno članu 11. KZBiH i oduzeta od optuženog Zijada Turkovića i njegove supruge Šejle, a koja je detaljno navedena u presudi. Advokat i pravni ekspert Sead Hodžić kaže da će pravomoćnom sudskom odlukom novac biti prebačen na račun države BiH.

''Što se tiče ostale imovine, prema presudi, pod pretpostavkom da je osuđeni vlasnik toga, a vjerovatno jeste, pripada BiH. Te stvari ne mogu ući u budžet, nego može ući njihova procijenjena vrijednost. Prema tome, prema pravilima izvršnog postupka provelo bi se izvršenje, odnosno javna dražba ili prodaja na način kako je predviđeno tim zakonom i procijenjena vrijednost bila bi uplaćena također u budžet BiH'', kaže Hodžić.

On ističe da bi Pravobranilaštvo trebalo prodati ostalu imovinu, jer ono štiti finansijske interese BiH.

''Pravobranilaštvo treba inicirati taj postupak na Opštinskom sudu u Sarajevu, a to može i Sud BiH uraditi. Nakon toga donese se izvršna isprava na temelju koje se provodi izvršenje. Poslije se organizuje javna dražba. Objavi se i izvrši se procjena oduzetih stvari ili nekretnina. Uglavnom to sud može uraditi'' pojasnio je Hodžić.

Od osuđenika Saše Stjepanovića (12 godina zatvora) i Zijada Turkovića, shodno odredbama krivičnog zakona BiH, oduzeta su i vozila: BMW, Audi 100, takozvana blinda, Mercedes, s obzirom na to da je nesumnjivo utvrđeno da su vozila korištena za izvršenje krivičnih djela.

Zijad Turković mora vratiti i druge predmete korištene u pripremi za izvršenje krivičnog djela, brojač novca, VF predajnik. Saši Stjepanoviću oduzet je BMW vrijednosti blizu 15.000 KM, koji je, prema ocjenama suda, otplaćivao Turkoviću tako što je za njega prevozio heroin i kokain. Muameru Zahitoviću (3 godine zatvora) zbog dokazanog djela iznude oduzeto je 49.170 dionica Fabrike čarapa "Ključ".

Osuđeni trebaju nadoknaditi troškove postupka, a Turkoviću je naloženo da u roku od šest mjeseci u budžet BiH uplati 277.000 KM stečenih krivičnim djelom. Osim toga, Turković na ime državnog budžeta treba uplatiti i dodatnih 30.000 KM, naravno, stečenih krivičnim djelom, kao i 47.766 KM s računa "UniCredit banke" na ime Šejle Turković.

(Nezavine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Лија

19.04.2015 09:03

Све некретнине које је стекао на прљав начин, треба поравнати багерима и одвући на сарајевску депонију.

ODGOVORITE
Name

007

19.04.2015 10:37

Što se tiče robije ili kazne OK.Možda je i mala za ono što su uradili.Što se tiče oduzete imovine,sumljam da pokriti troškove dva procesa.

ODGOVORITE
Name

imovimu

19.04.2015 11:18

Imovinu prodat i podjeliti najugrozenijim.