Тачи није тражио одобрење да дође

Заменик премијера Косова Хашим Тачи није званично затражио одобрење за посету Београду, рекао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Србија 18.04.2015 | 11:31
Тачи није тражио одобрење да дође

Он је оценио да је најава његовог доласка "као бура у чаши воде".

Ђурић је казао да процедура прописује да је се званичани захтев за посету упити 72 сата раније, преко официра за везу, али да такав захтев није стигао.

"Господин Тачи није тражио одобрање за посету, нити Србија организује било какав скуп на ком би Тачи могао да учествује, нити такав скуп организује међународна заједница. Реч је о бури у часи воде или одвраћању пажње са значајнијих тема", рекао је Ђурић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Додао је да је претходних дана било пуно лоших изјава које су давали Хашим Тачи и албански премијер Еди Рама, а који су позвали на дестабилизацију региона, због чега сада желе да скрену пажњу са тога.

"Они су претрпели одређену политичку штету и у међународним круговима и у региону, ... и као да је било потребно да се баци у фокус нека измишљена тема", оценио је Ђурић.

Упитан каква би рекација Београда била када би Тачи ипак дошао да присуствује невладином скупу у Београду који је заказан за следећу недељу, он је казао да би он био третиран као и било који други грађанин Србије.

"И у том смислу и тај наш грађанин би се у складу са нашим законома нашао као предмет рада одређених институција", рекао је Ђурић.

Поводом предстојеће рунде разговора у Бирселу заказане за 21. април, Ђурић је казао да ће основне теме разговора бити формирање Заједнице српских општина, питање имовине, енергетике и телекомуникација.

"Има много проблема и задатка који су пред нама, нарочито пред покрајинским институцијама, јер шест првих тачка које се тичу права Срба су потпуно неостраване", рекао је Ђурић.

Он је поводом годишњице од потписивања Бриселског споразума додао и да је Београд испунио све што је тим споразумом прописано и да се сада очекује да међународна заједница, као гарант споразума, "испуни свој део посла".

"Оснивање Заједнице спрских општина је нешто за шта ћемо се сигурно изборити, јер ћемо као влада истрајати на томе", поручио је Ђурић.

Извор: Бета

 

Коментари / 0

Оставите коментар