За нове аранжмане

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак указао је у Вашингтону на потребу наставка сарадње БиХ и Међународног монетарног фонда /ММФ/ путем новог аранжмана који ће обезбиједити стабилност јавних финансија, али и подршку предстојећим структуралним реформама.

Босна и Херцеговина 18.04.2015 | 10:20
За нове аранжмане

"Могући приоритети у оквиру аранжмана са ММФ-ом били би стабилност јавних финансија, рад и запошљавање, развој приватног сектора, пословно окружење и стабилност финансијског сектора", рекао је Црнадак током састанака са представницима ММФ-а и Свјетске банке, као и других међународних финансијских институција.

Он је указао на потребу усвајања новог, амбициозног програма са Свјетском банком, који ће подржати раст и запошљавање у најширем смислу, али и развој инфраструктуре и социјалне реформе и заштиту од временских непогода, саопштено је данас из МИП-а БиХ.

Према његовим ријечима, програм би требало да буде праћен повећаним обимом инвестиција Међународне финансијске корпорације у здрава и растућа предузећа, посебно у реалном сектору.

Црнадак, који је замјеник гувернера БиХ у ММФ-у, предводи делегацију Савјета министара БиХ на прољетном засједању Свјетске банке и ММФ-а, које се од 17. до 19. априла одржава у Вашингтону.

Делегација Савјета министара БиХ јуче је учествовала на састанцима Конституенце Свјетске банке и Конституенце ММФ-а.

Осим тога, делегација Савјета министара је имала низ састанака са званичницима међународних финансијских институција - извршним директором Свјетске банке Франком Хемскерком, потпредсједником Међународне финансијске корпорације Димитрисом Цицирагосом, потпредсједником Агенције за мултилатералне инвестиционе гаранције Кеико Хондом и шефом Мисије ММФ-а за БиХ Роном ван Роденом.

На овим састанцима учествовале су и делегације Републике Српске и Федерације БиХ, као и гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

Том приликом извршен је преглед сарадње БиХ са Свјетском банком и ММФ-ом, представљени макроекономски показатељи и предвиђања, те разговарано о будућој сарадњи и пројектима.

Црнадак је, између осталог, указао на снажну опредијељеност на свим нивоима у БиХ за предузимање неопходних реформи у БиХ, на што су се политички лидери и институције БиХ обавезале и усвајањем Заједничке изјаве, у оквиру процеса приступања Европској унији.

Он је нагласио да ће провођење реформи отворити врата за добијање статуса земље кандидата за чланство у Европској унији, те да постоји широка међународна подршка за ове процесе.

У том контексту, Црнадак је указао на значај даље сарадње и ефикасне координације са свим институционалним инвесторима као што су Свјетска банка, ММФ, Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој, као и претприступних фондова Европске уније.

У оквиру посјете Вашингтону организован је сусрет министра иностраних послова са званичницима САД.

Црнадак је разговарао са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД Полом Џонсом, кога је упознао са политичком ситуацијом у БиХ, посебно у свјетлу наставка њеног напредовања на путу европских и евроатлантских интеграција, као и приоритетима новог сазива Савјета министара БиХ.

Он је истакао опредијељеност БиХ за наставак сарадње са САД, како на билатералном тако и на мултилатералном плану, те изразио очекивање даље подршке САД реформским процесима у БиХ.

Делегација Савјета министара БиХ ће данас, посљедњег дана боравка у Вашингтону, наставити разговоре са представницима међународних финансијских институција, одржати састанке са потпредсједником Свјетске банке за Европу и централну Азију Лауром Тук, регионалним директором Свјетске банке за земље западног Балкана Елен Голдстин, извршним директором у ММФ-у Меном Снелом, директором Сектора за Европу у ММФ-у Полом Томсеном и замјеником управног директора у ММФ-у Мин Зуом.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар