Za nove aranžmane

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je u Vašingtonu na potrebu nastavka saradnje BiH i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ putem novog aranžmana koji će obezbijediti stabilnost javnih finansija, ali i podršku predstojećim strukturalnim reformama.

Bosna i Hercegovina 18.04.2015 | 10:20
Za nove aranžmane

"Mogući prioriteti u okviru aranžmana sa MMF-om bili bi stabilnost javnih finansija, rad i zapošljavanje, razvoj privatnog sektora, poslovno okruženje i stabilnost finansijskog sektora", rekao je Crnadak tokom sastanaka sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

On je ukazao na potrebu usvajanja novog, ambicioznog programa sa Svjetskom bankom, koji će podržati rast i zapošljavanje u najširem smislu, ali i razvoj infrastrukture i socijalne reforme i zaštitu od vremenskih nepogoda, saopšteno je danas iz MIP-a BiH.

Prema njegovim riječima, program bi trebalo da bude praćen povećanim obimom investicija Međunarodne finansijske korporacije u zdrava i rastuća preduzeća, posebno u realnom sektoru.

Crnadak, koji je zamjenik guvernera BiH u MMF-u, predvodi delegaciju Savjeta ministara BiH na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a, koje se od 17. do 19. aprila održava u Vašingtonu.

Delegacija Savjeta ministara BiH juče je učestvovala na sastancima Konstituence Svjetske banke i Konstituence MMF-a.

Osim toga, delegacija Savjeta ministara je imala niz sastanaka sa zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija - izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Hemskerkom, potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije Dimitrisom Ciciragosom, potpredsjednikom Agencije za multilateralne investicione garancije Keiko Hondom i šefom Misije MMF-a za BiH Ronom van Rodenom.

Na ovim sastancima učestvovale su i delegacije Republike Srpske i Federacije BiH, kao i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Tom prilikom izvršen je pregled saradnje BiH sa Svjetskom bankom i MMF-om, predstavljeni makroekonomski pokazatelji i predviđanja, te razgovarano o budućoj saradnji i projektima.

Crnadak je, između ostalog, ukazao na snažnu opredijeljenost na svim nivoima u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u BiH, na što su se politički lideri i institucije BiH obavezale i usvajanjem Zajedničke izjave, u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

On je naglasio da će provođenje reformi otvoriti vrata za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te da postoji široka međunarodna podrška za ove procese.

U tom kontekstu, Crnadak je ukazao na značaj dalje saradnje i efikasne koordinacije sa svim institucionalnim investorima kao što su Svjetska banka, MMF, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i pretpristupnih fondova Evropske unije.

U okviru posjete Vašingtonu organizovan je susret ministra inostranih poslova sa zvaničnicima SAD.

Crnadak je razgovarao sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD Polom Džonsom, koga je upoznao sa političkom situacijom u BiH, posebno u svjetlu nastavka njenog napredovanja na putu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i prioritetima novog saziva Savjeta ministara BiH.

On je istakao opredijeljenost BiH za nastavak saradnje sa SAD, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, te izrazio očekivanje dalje podrške SAD reformskim procesima u BiH.

Delegacija Savjeta ministara BiH će danas, posljednjeg dana boravka u Vašingtonu, nastaviti razgovore sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, održati sastanke sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Laurom Tuk, regionalnim direktorom Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana Elen Goldstin, izvršnim direktorom u MMF-u Menom Snelom, direktorom Sektora za Evropu u MMF-u Polom Tomsenom i zamjenikom upravnog direktora u MMF-u Min Zuom.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar