У Украјини траје ликвидација опозиције

У Украјини траје ликвидација политичких неистомишљеника званичне власти.

Свијет 18.04.2015 | 11:01
У Украјини траје ликвидација опозиције

Два убиства познатих опозиционера у последња два дана у Кијеву, новинара и писца Олеса Бузине (46) и бившег парламентарца Олега Калашњикова (53), блиског сарадника свргнутог председника Виктора Јануковича, показују да украјински радикални националисти нису спремни на дијалог и саживот са људима који другачије мисле.

У Калашњикова и Бузину испаљено је по пет метака из пиштоља и то испред зграда у којима су живели. Украјински министар унутрашњих послова Антон Херашченко изјавио је да су убице Бузина побегли у тамноплавом "форду" са страним таблицама.

Владимир Фесенко, украјински политиколог и руководилац истраживачког центра "Пента", каже да је добио писмо од извесне "Украјинске устаничке армије" која тврди да је она починила ова убиства и да ће убудуће са опозицијом разговарати само оружјем.

Одговорност за убиство преузели су националисти, али сада је на новим властима да докажу да земља није запала у хаос у којем десничари одлучују о људским судбинама.

Новинар и писац Олес Бузина је говорио и писао о братству три блиска народа Руса, Украјинаца и Белоруса. Он је био против бомбардовања градова и села у Донбасу. Бузина је посебно био омрзнут код садашњих власти у Кијеву јер се залагао за федерализавцију земље.

Калашњикову су често претили убиством, а он је говорио да се у Украјини спроводи геноцид оних који не мисле као власти. На реверу је стално носио Геогијевску ленту, симбол велике победе над фашизмом.

Шокантно убиство

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и њена регионална чланица Европска федерација новинара (ЕФЈ), изразиле су запрепашћење због убиства новинара Олеса Бузине и затражиле хитну, независну истрагу о овом злочину. Из ИФЈ поручују да су "шокирани убиством Олеса Бузине" и да новинар никада не сме бити мета због свог извештавања или ставова.

Овим убиствима претходила је серија самоубистава политичара који су подржавали бившу власт и председника Виктора Јануковича. У Запорожју се убио из пиштоља бивши тамошњи губернатор Александар Пеклушенко (60), политичар који је био на списку Јануковичевих Украјинских региона, који је инсистирао на признавању равноправоности руског језика па је сам искључиво говорио на руском. Пеклушенку је било забрањено да напушта земљу.

Из пиштоља се убио и Пеклушенков сарадник у партији Украјински региони, бивши парламентарац Станислав Мељник (53).

Пре тога се у Кијеву убио један од најугледнијих чланова Јануковичеве партије Украјински региони, парламентарац Михаил Чечетов (62). Полиција тврди да је он скочио са 17. спрата, из свог стана.

Чечетова су нове власти оптуживале да је злоупотребио свој положај приликом доношења закона (сада их зову "диктаторски") којим се пооштрава одговорност за оне који стварају нереде на улицама.

Осим тога, Чечетов је својевремено био руководилац државне имовине у Украјини, па су га нове власти сумњичиле да је помагао олигарсима да лакше дођу до некретнина.

Крајем фебруара неколико сати пре почетка суђења, обесио се градоначелник Мелитопоља Сергеј Валтер (57). Већ сутрадан у гаражи је пронађен мртав начелник полиције Мелитопоља мајор Александар Бордјуга. Њих двојица су били познати као главни представници Јануковичеве власти у свом граду.

Очигледно је да ти људи нису могли више да трпе притисак нових власти које су свој бес искаљивале на њих пошто су Виктор Јанукович и још неколико његових најближих сарадника на време побегли у Русију.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кафа

18.04.2015 09:35

Тако се прави дрзава на демократски нацин по рецепту Америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

18.04.2015 10:09

Свака цаст Европи и свијету, јел то демократија или фасизам???? Поново буде фасизам из лицних интереса! Али заврсицете као и патуљак, на Русији сви ломе зубе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

18.04.2015 11:45

Још један очит примјер како Американци и њихове булументе плаћеника уводе "демократски" политички живот под паролом :ако ниси са мном онда си против мене.На Мајдану су Америка и ЕУ уз помоћ НАТО-а оживјели једну клерофашистичку творевину на челу са Порошенком и дали му могућност да несметано може под плаштом демократије убијати све неистомишљенике.Због тога се исток Украјине и побунио и зато је тамо рат. Додуше тренутно је какво такво примирје али далеко од тога да ће се крвопролиће зауставити док је "десног сектора" и НАТО јастребова на Порошенковој страни.Ко год је ударао на Русију сломио је зубе тако ће бити и са овим дичним потомцима нациста у Кијеву и НАТО-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

18.04.2015 22:23

Ово заразно , пресло им из Русије

ОДГОВОРИТЕ