U Ukrajini traje likvidacija opozicije

U Ukrajini traje likvidacija političkih neistomišljenika zvanične vlasti.

Svijet 18.04.2015 | 11:01
U Ukrajini traje likvidacija opozicije

Dva ubistva poznatih opozicionera u poslednja dva dana u Kijevu, novinara i pisca Olesa Buzine (46) i bivšeg parlamentarca Olega Kalašnjikova (53), bliskog saradnika svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, pokazuju da ukrajinski radikalni nacionalisti nisu spremni na dijalog i saživot sa ljudima koji drugačije misle.

U Kalašnjikova i Buzinu ispaljeno je po pet metaka iz pištolja i to ispred zgrada u kojima su živeli. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko izjavio je da su ubice Buzina pobegli u tamnoplavom "fordu" sa stranim tablicama.

Vladimir Fesenko, ukrajinski politikolog i rukovodilac istraživačkog centra "Penta", kaže da je dobio pismo od izvesne "Ukrajinske ustaničke armije" koja tvrdi da je ona počinila ova ubistva i da će ubuduće sa opozicijom razgovarati samo oružjem.

Odgovornost za ubistvo preuzeli su nacionalisti, ali sada je na novim vlastima da dokažu da zemlja nije zapala u haos u kojem desničari odlučuju o ljudskim sudbinama.

Novinar i pisac Oles Buzina je govorio i pisao o bratstvu tri bliska naroda Rusa, Ukrajinaca i Belorusa. On je bio protiv bombardovanja gradova i sela u Donbasu. Buzina je posebno bio omrznut kod sadašnjih vlasti u Kijevu jer se zalagao za federalizavciju zemlje.

Kalašnjikovu su često pretili ubistvom, a on je govorio da se u Ukrajini sprovodi genocid onih koji ne misle kao vlasti. Na reveru je stalno nosio Geogijevsku lentu, simbol velike pobede nad fašizmom.

Šokantno ubistvo

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njena regionalna članica Evropska federacija novinara (EFJ), izrazile su zaprepašćenje zbog ubistva novinara Olesa Buzine i zatražile hitnu, nezavisnu istragu o ovom zločinu. Iz IFJ poručuju da su "šokirani ubistvom Olesa Buzine" i da novinar nikada ne sme biti meta zbog svog izveštavanja ili stavova.

Ovim ubistvima prethodila je serija samoubistava političara koji su podržavali bivšu vlast i predsednika Viktora Janukoviča. U Zaporožju se ubio iz pištolja bivši tamošnji gubernator Aleksandar Peklušenko (60), političar koji je bio na spisku Janukovičevih Ukrajinskih regiona, koji je insistirao na priznavanju ravnopravonosti ruskog jezika pa je sam isključivo govorio na ruskom. Peklušenku je bilo zabranjeno da napušta zemlju.

Iz pištolja se ubio i Peklušenkov saradnik u partiji Ukrajinski regioni, bivši parlamentarac Stanislav Meljnik (53).

Pre toga se u Kijevu ubio jedan od najuglednijih članova Janukovičeve partije Ukrajinski regioni, parlamentarac Mihail Čečetov (62). Policija tvrdi da je on skočio sa 17. sprata, iz svog stana.

Čečetova su nove vlasti optuživale da je zloupotrebio svoj položaj prilikom donošenja zakona (sada ih zovu "diktatorski") kojim se pooštrava odgovornost za one koji stvaraju nerede na ulicama.

Osim toga, Čečetov je svojevremeno bio rukovodilac državne imovine u Ukrajini, pa su ga nove vlasti sumnjičile da je pomagao oligarsima da lakše dođu do nekretnina.

Krajem februara nekoliko sati pre početka suđenja, obesio se gradonačelnik Melitopolja Sergej Valter (57). Već sutradan u garaži je pronađen mrtav načelnik policije Melitopolja major Aleksandar Bordjuga. Njih dvojica su bili poznati kao glavni predstavnici Janukovičeve vlasti u svom gradu.

Očigledno je da ti ljudi nisu mogli više da trpe pritisak novih vlasti koje su svoj bes iskaljivale na njih pošto su Viktor Janukovič i još nekoliko njegovih najbližih saradnika na vreme pobegli u Rusiju.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kafa

18.04.2015 09:35

Tako se pravi drzava na demokratski nacin po receptu Amerike

ODGOVORITE
Name

Sime

18.04.2015 10:09

Svaka cast Evropi i svijetu, jel to demokratija ili fasizam???? Ponovo bude fasizam iz licnih interesa! Ali zavrsicete kao i patuljak, na Rusiji svi lome zube ....

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 11:45

Још један очит примјер како Aмериканци и њихове булументе плаћеника уводе "демократски" политички живот под паролом :ако ниси са мном онда си против мене.На Мајдану су Америка и ЕУ уз помоћ НАТО-а оживјели једну клерофашистичку творевину на челу са Порошенком и дали му могућност да несметано може под плаштом демократије убијати све неистомишљенике.Због тога се исток Украјине и побунио и зато је тамо рат. Додуше тренутно је какво такво примирје али далеко од тога да ће се крвопролиће зауставити док је "десног сектора" и НАТО јастребова на Порошенковој страни.Ко год је ударао на Русију сломио је зубе тако ће бити и са овим дичним потомцима нациста у Кијеву и НАТО-а

ODGOVORITE
Name

bosanko

18.04.2015 22:23

Ovo zarazno , preslo im iz Rusije

ODGOVORITE