Још двије године за легализацију објеката?

Рок за легализацију бесправно изграђених објеката у Републици Српској, који истиче 24. маја, могао би бити поново продужен, сазнају "Независне".

Република Српска 18.04.2015 | 09:20
Још двије године за легализацију објеката?

Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, које је недавно организовало радни састанак с циљем доношења измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу, након одлуке Уставног суда РС, предложено је да се рок продужи.

Одлуком Уставног суда, подсјетимо, утврђено је да одредбе чланова, које се односе на питање умањења накнада за легализацију бесправно изграђених објеката и начина плаћања те накнаде, нису у сагласности с Уставом.

У Влади РС кажу да су оспорене олакшице биле предвиђене за породице погинулих и несталих бораца и цивила, ратне војне инвалиде, борачку популацију, те избјеглице, расељена лица и повратнике, а с обзиром на то да се велики број бесправно саграђених објеката односи управо на ове категорије, одлука Уставног суда, како напомињу, у доброј је мјери зауставила процес.

"Министарству је из институција и удружења који представљају ове категорије становништва предложено да се рок за легализацију бесправно саграђених објеката, који према Закону о уређењу простора и грађењу истиче 24. маја 2015. године, продужи за двије године", кажу у ресорном министарству, те додају да коначна одлука о продужењу рока за легализацију још није донесена.

Представници најугроженијих категорија становништва траже од ресорног министарства, које ће бити носилац израде измјена и допуна Закона о уређењу простора и грађењу, као и имплементације одлука Уставног суда, да бенефиције које су имале ове социјалне категорије становништва буду задржане и у измјенама и допунама закона, с тим да се води рачуна да се испоштују све конвенције о људским правима и исти критеријуми за све градитеље, било да су бесправни или поштују законом прописану процедуру.

"Измјенама и допунама закона би се питање накнада за легализацију бесправно саграђених објеката за наведене категорије становништва регулисало на начин да се социјално осјетљиве категорије становништва изједначе у правима, односно да се задрже права која су овим категоријама становништва дата оспореним одредбама, с тим да се иста права дају и легалним градитељима из ових категорија становништва. Тако би они имали иста права и тиме би се, на неки начин, избјегле евентуалне повреде конвенција о људским правима", саопштено је из Министарства те подвучено да је цијена легализације у надлежности јединица локалне самоуправе.

Према ријечима Здравке Карлице из Приједора, из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца, продужење рока за легализацију било би велико олакшање за ову категорију становништва.

"Када је ријеч о Приједору, доста људи тренутно је у поступку легализације саграђених објеката. Они који су приликом градње поштовали програм пројекта добијен од општине нису имали проблема. Веома је важно да се рок продужи, да се покаже разумијевање за нашу ситуацију, јер када говоримо о овој категорији, у највећем броју то су мајке и дјеца", напоменула је она, истичући да су цијене легализације превисоке.

"Само у једном случају, прије неколико година, за легализацију је плаћено 4.000 КМ", рекла је Карлица и додала да би вољели када би накнаде биле минималне, односно реалне у односу на категорију на коју се односе.

"Врло је битно да бесправни градитељи схвате да је подношење самог захтјева за легализацију у њиховом интересу, јер је захтјев основ за привремено задржавање објекта док се поступак правоснажно не оконча, а такође објекат се онда може легално прикључити на објекте комуналне инфраструктуре", поручено је у Влади РС.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зидар

18.04.2015 10:53

У предизборној кампањи СДС је говорио, ако побједимо легализација ће бити паушална.Гласао сам само због тога.Нису побједили, али су зато ови на власти поскупили.

ОДГОВОРИТЕ