Бесплатно до пунољетства

Бесплатно лијечење у РС требало би до краја ове године бити омогућено и свим младима од 15 до 18 година кроз пакет права из обавезног здравственог осигурања у РС, што до сада није био случај.

Република Српска 18.04.2015 | 08:51
Бесплатно до пунољетства

Сада право на бесплатно лијечење имају сва дјеца у РС до 15 година старости, а то подразумијева да не плаћају ни партиципацију за здравствене услуге у установама (јавним, приватним) са којима Фонд здравственог осигурања РС има уговор о сарадњи.

У Министарству здравља и социјалне здравствене заштите РС истичу да је ово проширење права на бесплатно лијечење за младе планирано ове године и то новим законским рјешењима у области здравства, која би до краја године требало да буду пред народним посланицима.

Међутим, још није одређено у оквиру којег закона ће тачно бити дефинисано ово право и из којих средстава ће бити финансирано - из средстава од доприноса или других прихода у буџету.

"Наш циљ је да донесемо најбоље рјешење које ће ићи у смјеру побољшања доступности здравствене заштите у РС", рекла је Наташа Алексић, портпарол Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС, поздравља најављени потез.

"Мислимо да пара за ову намјену има и треба бити, чак и по основу доприноса за здравствено осигурање у РС под условом да се његов износ не смањује. Наравно, потребно је да контролни органи хитно појачају контролу пореза и доприноса у РС, у циљу да се повећа наплата, на шта упорно упозравамо", истакао је Гранулић, те нагласио да Влада РС мора да ријеши питања јавних дужника за доприносе, и то јавних здравствених установа.

Он је додао и да власти РС не треба да чекају евентуална средства од повећања акциза на цигарете и алкохол на државном нивоу, те одлуке и усаглашавања о прерасподјели истих ентитетским здравственим фондовима како би омогућили бесплатно лијечење и младима од 15 до 18 година у РС.

Јован Радовановић, предсједник Удружења вишечланих породица "Четири плус" Бањалука, истакао је да је ово удружење уназад неколико година иницирало да омладина током цијелог свог школовања (и током студија) има право на бесплатно лијечење.

"И помјерање границе до 18 година би посебно значило вишечланим породицама, јер око 70 одсто родитеља у овим породицама није запослено. Једва обезбиједе средства за храну, а камоли за редовно и адекватно лијечење", додао је Радовановић те додао да у овим породицама има доста здравствено запуштене омладине.

Радомир Јеркић, потпредсједник Омладинског савјета РС (ОС РС), истакао је да је ОС РС већ и раније инсистирао код институција на проширивању права у области здравствене заштите младих.

"Очекујемо да ће ове године младима од 15 до 18 година бити омогућено бесплатно лијечење, као што је то случај и у Србији и Хрватској ", наводи Јеркић.

Он је додао да Омладински савјет активно ради на омладинској политици РС од 2015. до 2020. године и једна од њених ставки је и боља и квалитетнија здравствена заштита младих до 30 година.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

село

18.04.2015 10:14

А старе од 65г заборависте па није вам лоса идеја они це убрзо и помријети БРАВО !!!

ОДГОВОРИТЕ