Посао само за страначки подобне

Страначка подобност је пресудна за посао у јавним институцијама и предузећима у Републици Српској, тврде у Центрима цивилних иницијатива. С тим се слажу и у Борачкој организацији Републике Српске који наводе да су чести такви притисци и на породице погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Република Српска 17.04.2015 | 22:39
Посао само за страначки подобне

У протеклој изборној години је 376-оро дјеце из борачких категорија запослено. Послодавци су по том основу узели новац од државе, али та дјеца, већином високо образована, раде за минималне плате у веома лошим условима, указао је у емисији "Изазови" БН ТВ Драгислав Мијановић, предсједник Удружења ратних војних инвалида Зворник.

"Високобразовани кадрови раде за плату од само 450 КМ, што је понижење", каже Мијановић.

У борачким редовима не вјерују у искреност Владе Републике Српске најавом Акционог плана запошљавања.

"Највише ће да профитирају предузетници. Ту је направљен дил између Бироа за запошљавање и предузетника који ће подијелити новац", тврди Мијановић.

Из Борачке организације указују да имамо неусклађене законе о раду и борачким правима. Борце запошљавају већином на одређено , баш онолико колико политичарима требају пред изборе да прикупе за њих гласове.

У Центрима цивилних иницијатива БиХ указују да је погубно за наше друштву што партије повлаче све конце, па и у области запошљавања што су им омогућила садашњи лош законски оквир. Законе треба мијењати, каже Ана Лучић из Центара цивилних иницијатива БиХ.

БН ТВ

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

сноуден

17.04.2015 20:53

Назалост али истина је, не гледа се способност само да сте лојални мозете бити и будала није проблем бицете наградјени послом само ако сте лојални и предани странци зато имамо овакво стање корпус деликт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

17.04.2015 22:07

У Републици Српској је на Бироу око 142,000 незапослених,а становника око 1,3 милиона.Па ви видите у каквом је безнађу и очају овај народ.Ако се убрзо не крене опорављати привреда и не дођу неке озбиљне инвестиције,не пише се добро нам никако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауслендер

18.04.2015 05:29

То знају и мала дјеца, зар вам треба факултет да то схватите и опет повјерујете кад вас лажу. Не знам да ли је већа срамота ова власт или ова Добојка која овако упорно брани власт , а та иста власт "убија" и уништава "њен" град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

18.04.2015 05:31

Какав Биро И завод то нема везе са правим стањем,колико је на бироу а раде годинама као занатлије,имају разне дјелатности,Али тацно је да има много незапослених!Револуција,револуција,револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавац

18.04.2015 06:00

СРБИ ПОДОБНИ цланови и смпатизери владајуце странке ,уцесце у рату небитно,послусност обавезна. СРБИ ОСТАЛИ нека вам је БОГ на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нестраначка радница

18.04.2015 06:10

У приједорском Дому за старија лица је најочигледнији примјер.Запошљавања страначких и родбинских веза без конкурса, постављање истих на руководећа мјеста без права осталих (старих) радника који ту установу носе већ 15 година на право гласа уз пријетње о отпуштању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ова власт нуди само пропаст

18.04.2015 07:19

Ех, кад би вам ја испричао шта су клипани мени урадили. Високо образован, технички факултет од прије рата. Спсобан вриједан и одговоран. Доказао се на послу. Није вриједило. За ову власт дебелокожаца, подлаца, лопова и пробисвјета, те одлике су третиране као негативне особине. То што сам знао и одрадјивао, није вриједило ништа. Чак напротив! Ова власт нон-стоп уводи неред, свугдје и на сваком кораку. Корупција и негативна селекција је досегла енормне размјере. Зато тону сваки дан све дубље и дубље. Власт ових мрачњака је зло. Иду по свијету и просе паре. Да би одржали неодрживо. Да би и даље имали шта да краду и отимају. Спомињата Босићева челична метла је неопходна. Прво морају бити отјерани Милорад Додик и његова свита, а онда остали багрови редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

18.04.2015 09:25

Најочигледнији примјер тога је Требиње. Ту је Електропривреда и Хидроелектране на Требишњици па владајући (читај СНСД) не презају да запошљавају подобне "неопходне кадрове" у ова предузећа у замјену за 20-30 гласова по појединцу за изборе. Због тога су и побиједили и данас имамо посланике који су на овај начин "представници Срба из Херцеговине" а народ мора плаћати скупљу струју да би се у јавним предузећима намирили и анулирали плате за непотребна запошљавања "стручних" кадрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊКА

18.04.2015 10:02

ЈЕДИНО РИЈЕСЕЊЕ ЗА ХЕРЦЕГОВИНУ,ДА СЕ ОДВОЈИ И ДА БУДЕ САМОСТАЛНА РЕПУБЛИКА ХЕРЦЕГОВИНА! НИ СЕДМЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НЕЦЕ ВРАТИТИ ДУГОВЕ . ОВО ЈЕ СРАМОТА ДА НАРОД ПАТИ . НЕ ЗНАМ ЦИМЕ СЕ ВЛАСТ ПОНОСИ ! И

Name

Ста мислите како је у приватн.режимској фирми

18.04.2015 09:30

Једна назови фирма у Бања Луци а иначе добија све државне институције да их обезбјеђује па до амбуланти домова здравља плаћа раднике од 400 до 430 км а имају униформе као територијална одбрана из 1968

ОДГОВОРИТЕ