Posao samo za stranački podobne

Stranačka podobnost je presudna za posao u javnim institucijama i preduzećima u Republici Srpskoj, tvrde u Centrima civilnih inicijativa. S tim se slažu i u Boračkoj organizaciji Republike Srpske koji navode da su česti takvi pritisci i na porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Republika Srpska 17.04.2015 | 22:39
Posao samo za stranački podobne

U protekloj izbornoj godini je 376-oro djece iz boračkih kategorija zaposleno. Poslodavci su po tom osnovu uzeli novac od države, ali ta djeca, većinom visoko obrazovana, rade za minimalne plate u veoma lošim uslovima, ukazao je u emisiji "Izazovi" BN TV Dragislav Mijanović, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik.

"Visokobrazovani kadrovi rade za platu od samo 450 KM, što je poniženje", kaže Mijanović.

U boračkim redovima ne vjeruju u iskrenost Vlade Republike Srpske najavom Akcionog plana zapošljavanja.

"Najviše će da profitiraju preduzetnici. Tu je napravljen dil između Biroa za zapošljavanje i preduzetnika koji će podijeliti novac", tvrdi Mijanović.

Iz Boračke organizacije ukazuju da imamo neusklađene zakone o radu i boračkim pravima. Borce zapošljavaju većinom na određeno , baš onoliko koliko političarima trebaju pred izbore da prikupe za njih glasove.

U Centrima civilnih inicijativa BiH ukazuju da je pogubno za naše društvu što partije povlače sve konce, pa i u oblasti zapošljavanja što su im omogućila sadašnji loš zakonski okvir. Zakone treba mijenjati, kaže Ana Lučić iz Centara civilnih inicijativa BiH.

BN TV

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

snouden

17.04.2015 20:53

Nazalost ali istina je, ne gleda se sposobnost samo da ste lojalni mozete biti i budala nije problem bicete nagradjeni poslom samo ako ste lojalni i predani stranci zato imamo ovakvo stanje korpus delikt.

ODGOVORITE
Name

Đoda

17.04.2015 22:07

U Republici Srpskoj je na Birou oko 142,000 nezaposlenih,a stanovnika oko 1,3 miliona.Pa vi vidite u kakvom je beznađu i očaju ovaj narod.Ako se ubrzo ne krene oporavljati privreda i ne dođu neke ozbiljne investicije,ne piše se dobro nam nikako!

ODGOVORITE
Name

auslender

18.04.2015 05:29

To znaju i mala djeca, zar vam treba fakultet da to shvatite i opet povjerujete kad vas lažu. Ne znam da li je veća sramota ova vlast ili ova Dobojka koja ovako uporno brani vlast , a ta ista vlast "ubija" i uništava "njen" grad.

ODGOVORITE
Name

marko

18.04.2015 05:31

Kakav Biro I zavod to nema veze sa pravim stanjem,koliko je na birou a rade godinama kao zanatlije,imaju razne djelatnosti,Ali tacno je da ima mnogo nezaposlenih!Revolucija,revolucija,revolucija!

ODGOVORITE
Name

posavac

18.04.2015 06:00

SRBI PODOBNI clanovi i smpatizeri vladajuce stranke ,ucesce u ratu nebitno,poslusnost obavezna. SRBI OSTALI neka vam je BOG na pomoci.

ODGOVORITE
Name

nestranačka radnica

18.04.2015 06:10

U prijedorskom Domu za starija lica je najočigledniji primjer.Zapošljavanja stranačkih i rodbinskih veza bez konkursa, postavljanje istih na rukovodeća mjesta bez prava ostalih (starih) radnika koji tu ustanovu nose već 15 godina na pravo glasa uz prijetnje o otpuštanju.

ODGOVORITE
Name

ova vlast nudi samo propast

18.04.2015 07:19

Eh, kad bi vam ja ispričao šta su klipani meni uradili. Visoko obrazovan, tehnički fakultet od prije rata. Spsoban vrijedan i odgovoran. Dokazao se na poslu. Nije vrijedilo. Za ovu vlast debelokožaca, podlaca, lopova i probisvjeta, te odlike su tretirane kao negativne osobine. To što sam znao i odradjivao, nije vrijedilo ništa. Čak naprotiv! Ova vlast non-stop uvodi nered, svugdje i na svakom koraku. Korupcija i negativna selekcija je dosegla enormne razmjere. Zato tonu svaki dan sve dublje i dublje. Vlast ovih mračnjaka je zlo. Idu po svijetu i prose pare. Da bi održali neodrživo. Da bi i dalje imali šta da kradu i otimaju. Spominjata Bosićeva čelična metla je neophodna. Prvo moraju biti otjerani Milorad Dodik i njegova svita, a onda ostali bagrovi redom.

ODGOVORITE
Name

Требиње

18.04.2015 09:25

Најочигледнији примјер тога је Требиње. Ту је Електропривреда и Хидроелектране на Требишњици па владајући (читај СНСД) не презају да запошљавају подобне "неопходне кадрове" у ова предузећа у замјену за 20-30 гласова по појединцу за изборе. Због тога су и побиједили и данас имамо посланике који су на овај начин "представници Срба из Херцеговине" а народ мора плаћати скупљу струју да би се у јавним предузећима намирили и анулирали плате за непотребна запошљавања "стручних" кадрова.

ODGOVORITE
Name

TREBINJKA

18.04.2015 10:02

JEDINO RIJESENJE ZA HERCEGOVINU,DA SE ODVOJI I DA BUDE SAMOSTALNA REPUBLIKA HERCEGOVINA! NI SEDME GENERACIJE NECE VRATITI DUGOVE . OVO JE SRAMOTA DA NAROD PATI . NE ZNAM CIME SE VLAST PONOSI ! I

Name

Sta mislite kako je u privatn.režimskoj firmi

18.04.2015 09:30

Jedna nazovi firma u Banja Luci a inače dobija sve državne institucije da ih obezbjeđuje pa do ambulanti domova zdravlja plaća radnike od 400 do 430 km a imaju uniforme kao teritorijalna odbrana iz 1968

ODGOVORITE