Балкански феномен - Бужим град близанаца

Бужим, град од 20 хиљада становника у Босни и Херцеговини може се похвалити великим бројем близанаца, којих има више од 200.

Босна и Херцеговина 17.04.2015 | 21:11
Балкански феномен - Бужим град близанаца

Бужим, мање насељено место на крајњем северозападу Босне и Херцеговине поносан је град близанаца, једнојајчаних, двојајчаних, истополних и различитих полова. Само у четири ратне године, на подручју ове опшине је рођен 21 пар близанаца.

- У рату смо добили близанце и ја сам кренуо код једног пријатеља да позајмим колица за близанце. Када сам дошао до њега рекао је да је већ позајмио другом. Отишао сам код тог другог човека да затражим колица, а он ми је рекао да их је и он позајмио некоме трећем. Док сам дошао до колица, дошао сам и до закључка да Бужим има велики број близанаца - каже новинар и уметник Неџиб Вучељ, који је и сам отац близанаца.

Након тога Вучељ је затражио статистичке податке и дошао до податка да је током рата у БиХ, на подручју опшине Бужим рођен 21 пар близанаца. Према тим статистикама, Бужим је град са највише близанаца у региону.

- Ја сам чак дошао на идеју да се Бужим зове град близанаца као што је Карловац град деце. Занимљиво је да скоро сваки разред има по један, па и два пара близанаца - наставља Вучељ своју причу.

Ипак, како Вучељ каже, медицински је доказано да је тај феномен везан за жене, а не за мушкарце.

- Познајем доста људи који нису из Бужима, ожењени су из Бужима, а имају близанце. Још увек је популаран тренд да жене из Бужима рађају близанце - истакао је Вучељ.

У БиХ, али и свету, уобичајно је да се за нову годину чека рођење првог детета, мушког или женског, а на подручју ове општине се ишчекују близанци.

- Још увек се на овом подручју рађају близанци, иако, истина, рађа се много мање деце јер омладина одлази у иностранство. Можда се сада негде по Европи рађају бужимски близанци - додао је Вучељ.

Педагог у основној школи „Бужим“ Емина Вучељ је, говорећи о томе како је радити у школи у којој има велики број близанаца, казала да се још навикава на такве ситуације.

- Близанци не злоупотребљавају ту неку своју, да кажем, другачију позицију у разреду и нема ситуација да се ученици представљају именом брата, што је раније био случај. Близанци су раније знали да се нашале на тај начин. Они су сви јако добри - казала је Емина.

Она се присетила и времена када је она била ученик ове школе, рекавши да је тада свако одељење имало најмање један пар близанаца.

- Сада је тај број смањен, али у свакој смени имамо по три или четири пара близанаца - истакла је Емина.

Извор: Блиц

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

рада

17.04.2015 19:22

Нека су зиви и здрави и јос их било доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

17.04.2015 19:36

Наци бре под хитно главног кривца....

ОДГОВОРИТЕ