Balkanski fenomen - Bužim grad blizanaca

Bužim, grad od 20 hiljada stanovnika u Bosni i Hercegovini može se pohvaliti velikim brojem blizanaca, kojih ima više od 200.

Bosna i Hercegovina 17.04.2015 | 21:11
Balkanski fenomen - Bužim grad blizanaca

Bužim, manje naseljeno mesto na krajnjem severozapadu Bosne i Hercegovine ponosan je grad blizanaca, jednojajčanih, dvojajčanih, istopolnih i različitih polova. Samo u četiri ratne godine, na području ove opšine je rođen 21 par blizanaca.

- U ratu smo dobili blizance i ja sam krenuo kod jednog prijatelja da pozajmim kolica za blizance. Kada sam došao do njega rekao je da je već pozajmio drugom. Otišao sam kod tog drugog čoveka da zatražim kolica, a on mi je rekao da ih je i on pozajmio nekome trećem. Dok sam došao do kolica, došao sam i do zaključka da Bužim ima veliki broj blizanaca - kaže novinar i umetnik Nedžib Vučelj, koji je i sam otac blizanaca.

Nakon toga Vučelj je zatražio statističke podatke i došao do podatka da je tokom rata u BiH, na području opšine Bužim rođen 21 par blizanaca. Prema tim statistikama, Bužim je grad sa najviše blizanaca u regionu.

- Ja sam čak došao na ideju da se Bužim zove grad blizanaca kao što je Karlovac grad dece. Zanimljivo je da skoro svaki razred ima po jedan, pa i dva para blizanaca - nastavlja Vučelj svoju priču.

Ipak, kako Vučelj kaže, medicinski je dokazano da je taj fenomen vezan za žene, a ne za muškarce.

- Poznajem dosta ljudi koji nisu iz Bužima, oženjeni su iz Bužima, a imaju blizance. Još uvek je popularan trend da žene iz Bužima rađaju blizance - istakao je Vučelj.

U BiH, ali i svetu, uobičajno je da se za novu godinu čeka rođenje prvog deteta, muškog ili ženskog, a na području ove opštine se iščekuju blizanci.

- Još uvek se na ovom području rađaju blizanci, iako, istina, rađa se mnogo manje dece jer omladina odlazi u inostranstvo. Možda se sada negde po Evropi rađaju bužimski blizanci - dodao je Vučelj.

Pedagog u osnovnoj školi „Bužim“ Emina Vučelj je, govoreći o tome kako je raditi u školi u kojoj ima veliki broj blizanaca, kazala da se još navikava na takve situacije.

- Blizanci ne zloupotrebljavaju tu neku svoju, da kažem, drugačiju poziciju u razredu i nema situacija da se učenici predstavljaju imenom brata, što je ranije bio slučaj. Blizanci su ranije znali da se našale na taj način. Oni su svi jako dobri - kazala je Emina.

Ona se prisetila i vremena kada je ona bila učenik ove škole, rekavši da je tada svako odeljenje imalo najmanje jedan par blizanaca.

- Sada je taj broj smanjen, ali u svakoj smeni imamo po tri ili četiri para blizanaca - istakla je Emina.

Izvor: Blic

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rada

17.04.2015 19:22

Neka su zivi i zdravi i jos ih bilo dosta.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

17.04.2015 19:36

Naci bre pod hitno glavnog krivca....

ODGOVORITE