Оборен рекорд с беговом чорбом

У Сарајеву је данас оборен Гинисов рекорд у количини скуване бегове чорбе. Сарајевски су кувари уз помоћ волонтера скували чак 4.124 литра бегове чорбе.

Босна и Херцеговина 17.04.2015 | 14:57
Оборен рекорд с беговом чорбом

У кухању које је почело јутрос у 6 сати испред Дома Оружаних снага БиХ у Сарајеву учествовало је седам кувара и мноштво волонтера из читаве БиХ - ту су били волонтери кувари из угоститељске школе из Горажда, Илијаша, Вогошће, Приједора, Олова, Зенице...

Здравко Шилић, главни кувар у НАТО бази, који је дошао на позив организатора, за Клиx.ба је казао како му је изузетно драго што је дио ове манифестације.

Додао је како је све прошло у најбољем реду. Нису имали проблема у вези са храном, мање потешкоће им је само правила чињеница што су кували на отвореном простору, због чега се трошило много плина. Ипак, импровизација кувара је била одлична и све су успјели завршити у задатом року, како је и планирано.

Овом су догађају присуствовале и четири куварице из једног удружења жена из Приједора, које су посао обављале у својству волонтера. Кажу како су почаствоване јер су биле дио ове манифестације.

"Треба да се гаји и сачува наша традиција, као и да уђе у Гинисову књигу рекорда", казала је Зекија Боснић, предсједница Удружења жена из Приједора.

Градоначелник Сарајева Иво Комшић је истакнуо важност овог догађаја из разлога што у обарању овог рекорда учествују кувари из 20 земаља Европе који су се одазвали нашим куварима.

"То опет показује да је Сарајево неки центар збивања, па макар и по овој чорби. Веома је важно да је то бегова чорба, чорба која се налази у нашим јеловницима у БиХ и Сарајеву посебно. Она сад добија међународну промоцију", казао је за Клиx.ба Иво Комшић.

Подсјећамо, Чорба се кува у лонцу пречника два и по метра, висине један метар и запремине 4.100 литара специјално креираном за ову прилику.

Састојци који су били потребни за 14.000 порција су: 1000 кг пилетине, 200 кг мркве, 50 кг путера, 150 литара уља, 100 кг брашна, 15 кг бамије, 50 кг целера, 10-20 кг першуна и 15 кг зачина.

"Чорба која се не подијели грађанима биће прослијеђена различитим хуманитарним организацијама и удружењима, Црвеном крсту, народној кухињи... - слободно дођите са посудама, штета би било да се то баци", поручили су из Удружења бх. кувара.

Овај догађај се одвија у организацији Удружења бх. кувара, а у склопу Глобал Цхеф'с Цхалленге, прве манифестације ове врсте у региону, као и Европске конференције куварских асоцијација, захваљујући којима је главни град БиХ неколико дана домаћин куварској креми Европе.

У питању је такмичење свјетске кровне асоцијације кувара која се одржава на пет континената у три категорије – цхеф јуниор, цхеф и пастрy цхеф. Глобал цхеф цхалленге почео је јуче и трајаће до 18. априла, а у оквиру овог догађаја Сарајево ће угостити мајсторе кухиње из читавог свијета.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КОМЕНТАТОР

17.04.2015 14:15

АУ вијест, а није политика, свака част...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

18.04.2015 03:29

Слиједећи пут у "миксеру" за бетон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

18.04.2015 09:13

Морају оборити када је само они кувају

ОДГОВОРИТЕ