Oboren rekord s begovom čorbom

U Sarajevu je danas oboren Ginisov rekord u količini skuvane begove čorbe. Sarajevski su kuvari uz pomoć volontera skuvali čak 4.124 litra begove čorbe.

Bosna i Hercegovina 17.04.2015 | 14:57
Oboren rekord s begovom čorbom

U kuhanju koje je počelo jutros u 6 sati ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu učestvovalo je sedam kuvara i mnoštvo volontera iz čitave BiH - tu su bili volonteri kuvari iz ugostiteljske škole iz Goražda, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Olova, Zenice...

Zdravko Šilić, glavni kuvar u NATO bazi, koji je došao na poziv organizatora, za Klix.ba je kazao kako mu je izuzetno drago što je dio ove manifestacije.

Dodao je kako je sve prošlo u najboljem redu. Nisu imali problema u vezi sa hranom, manje poteškoće im je samo pravila činjenica što su kuvali na otvorenom prostoru, zbog čega se trošilo mnogo plina. Ipak, improvizacija kuvara je bila odlična i sve su uspjeli završiti u zadatom roku, kako je i planirano.

Ovom su događaju prisustvovale i četiri kuvarice iz jednog udruženja žena iz Prijedora, koje su posao obavljale u svojstvu volontera. Kažu kako su počastvovane jer su bile dio ove manifestacije.

"Treba da se gaji i sačuva naša tradicija, kao i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda", kazala je Zekija Bosnić, predsjednica Udruženja žena iz Prijedora.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istaknuo važnost ovog događaja iz razloga što u obaranju ovog rekorda učestvuju kuvari iz 20 zemalja Evrope koji su se odazvali našim kuvarima.

"To opet pokazuje da je Sarajevo neki centar zbivanja, pa makar i po ovoj čorbi. Veoma je važno da je to begova čorba, čorba koja se nalazi u našim jelovnicima u BiH i Sarajevu posebno. Ona sad dobija međunarodnu promociju", kazao je za Klix.ba Ivo Komšić.

Podsjećamo, Čorba se kuva u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara specijalno kreiranom za ovu priliku.

Sastojci koji su bili potrebni za 14.000 porcija su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

"Čorba koja se ne podijeli građanima biće proslijeđena različitim humanitarnim organizacijama i udruženjima, Crvenom krstu, narodnoj kuhinji... - slobodno dođite sa posudama, šteta bi bilo da se to baci", poručili su iz Udruženja bh. kuvara.

Ovaj događaj se odvija u organizaciji Udruženja bh. kuvara, a u sklopu Global Chef's Challenge, prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuvarskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuvarskoj kremi Evrope.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuvara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef. Global chef challenge počeo je juče i trajaće do 18. aprila, a u okviru ovog događaja Sarajevo će ugostiti majstore kuhinje iz čitavog svijeta.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KOMENTATOR

17.04.2015 14:15

AU vijest, a nije politika, svaka čast...

ODGOVORITE
Name

xy

18.04.2015 03:29

Slijedeći put u "mikseru" za beton?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

18.04.2015 09:13

Moraju oboriti kada je samo oni kuvaju

ODGOVORITE