Енглези: Звезда је Мекдоналдс, а Партизан ''француска кухиња''!

Лондонски "Тајмс" представио Партизанову школу фудбала кроз причу са легендарним Душаном Трбојевићем, фудбалским оцем многих играча који сада играју у иностранству.

Фудбал 17.04.2015 | 15:40
Енглези: Звезда је Мекдоналдс, а Партизан ''француска кухиња''!

Душан Трбојевић је сада у својим шездесетим годинама, али и даље трчкара као младић. Он је ставља утисак човека који сваки камен подигне да види шта је испод њега. Никада не стаје.

Обилази школска игралишта, иде на сеоске утакмице, утакмице нижеразредних клубова, на сваки турнир за који чује. Често, каже, када види клинце како пикају фудбал на улици, застане, остане да гледа неколико минута.

"За сваки случај, никад се не зна шта можеш да видиш", каже Трбојевић.

Овако је угледни лондонски "Тајмс" почео чланак о Партизановој фудбалској школи, званично другој у Европи и по квалитету и по броју играча које је "раселио" по Европи.

Душан Трбојевић је камен-темељац те школе већ неколико деценија уназад. Он је разрадио мрежу скаута, "доушника" по целој Србији и Црној Гори и реагује на сваки сигнал. Давно је научио да је свака информација злата вредна и да је, ако ништа друго, бар треба проверити.

"Моја рођака, куварица у једној школи, једном ми је рекла да обратим пажњу на једног малог. Одбрусио сам јој: 'Ти се држи својих кутлача, ја ћу свог тефтера'. Али, она је била упорна и тако је тај мали завршио у нашој школи. После тога сам јој рекао: 'Кад следећи пут будеш видела неког таквог - јави ми'".

Његова посвећеност послу који воли, али и љубави не само према фудбалу, већ раду са децом се исплатила. Партизанова школа је званично друга, одмах иза Ајаксове, по броју играча које је произвела, а који су отишли у велике европске клубове.

"Тајмс" истиче да је Партизан испред таквих клубова као што су Барселона, лисабонски Спортинг и далеко испред енглеских клубова. Партизан, додаје лондонски лист, има двоструко више произведених играча него Манчестер јунајтед који је без премца на Острву!

Уз "чика Трбу" како га зову, фудбалски су одрастали Лазар Марковић, Стеван Јоветић, Матија Настасић, Адем Љајић, Александар Митровић... (Адем Љајић је својевремено у интервјуу за МОНДО горовио управо о "чика Трби").

"Партизанови играчи иду на запад, не на исток (Европе)", поносно истиче. Партизанов највећи ривал - Црвена звезда - такође је иза црно-белих на овој листи. Гледа се квантинет, али пре свега квалитет.

"Један од наших директора својевремено је рекао: 'Они (Звезда) су као Мекдоналдс, они су за широке масе, а ми смо више налик француској кухињи, префињенији".

Лондонски лист наводи да је Партизан на путу да освоји нову титулу првака Србије, са тимом у којем су носиоци игре управи млади играчи поникли у властитој школи, попут Николе Нинковића, Андрије Живковића и Ивана Шапоњића. До ове зиме у првом тиму је играо и Данило Пантић, који се није договорио са управом око новог уговора, али који ће на лето отићи у Челси. Код свих тих играча види се "потпис" Партизанове школе. Трбојевић, наравно, не мисли да све заслуге припадају њему.

У Партизановој школи ради десет тренера под палицом директора Момчила Вукотића. "Ми смо тој деци и мајка и отац и друг и учитељ и тренер", додаје Трбојевић.

"Треба се бринути о својој тој деци, а има их око 400 у разним категоријама".

Све то не би било могуће, примећује новинар "Тајмса", да услови за рад Партизану нису такви какви јесу - сјајни. Партизан има ултрамодеран тренинг камп у Земуну, са десетак терена, саунама, рестораном, Тај комплекс израђен је у време владавине Жарка Зечевића, моћног генералног секретара који је, користећи и политичке везе, дотерао овај пројекат до краја.

"Путујући по свету и играјући на разним турнирима, увидели смо да без овакве инфраструктуре не би могло да се ради и да се направи оваква школа", каже Трбојевић. Партизанова филијала је Телеоптик, који игра у нижем рангу такмичења, и одакле се регрутују играчи за први тим, упознаје новинар "Тајмса" своје читаоце са структуром функционисања београдског клуба.

Као пример наводи Матију Настасића, који је својевремено продат Фиорентини, управо из Телептика, односно млађих категорја црно-белих, а да није ни играо за сениорски тим Партизана.

Ипак, мала је бара а пуно крокодила. Конкуренција је све жешћа, јер има све више фудбалских менаџера који врбују децу, а њиховим родитељима дају преко потребан новац само да би дете било у њиховој агенцији.

Трбојевић и остали у Партизановој школи покушавају да буду бржи, али менаџери су све офанзивнији, поготово Фаљи Рамадани, за кога лондонски лист наводи да је најутицанији у Србији.

"Не знам колико новца они дају деци. Чујем да им дају по 1.000 евра месечно. Толико немају ни професионални тренери! Има чак и ситуација да клинци питају своје тренере да ли им треба новац да прегурају месец...", каже Трбојевић.

"Чика Трба" се и поред тога не предаје, нити узмиче. Нада се да ће у клинцима превагнути жеља за стицањем фудбалског и сваког другог знања у једној школи каква је Партизанова, пре него да их купи неки менаџер. И да ће неки клинац који управо сада шутира лопту у зид једног дана бити ОНАЈ.

Коментари / 0

Оставите коментар