Пред руском рубљом падају и долар и евро

Руска рубља је наставила свој импресиван раст отпочет пре два месеца, а вредност једног долара пала је испод симболичних 50 рубаља.

Свијет 16.04.2015 | 22:40
Пред руском рубљом падају и долар и евро

Током врхунца кризе средином децембра, вредност једног долара се мењао за 80 рубаља. Руска валута, подржана смиривањем сукоба у Украјини и опоравком цене нафте, повратила је скоро 40 одсто своје вредности од почетка марта у односу на долар.

Евро је пао на 52,85 рубље, чиме се спустио на свој најнижи ниво у односу на рубљу од краја новембра.

Руска монета се према томе вратила на ниво пре наглог пада средином децембра када је земља упала у монетарну кризу због које ће ове године Русија бележити јаку рецесију.

Руска рубља нагло је пала крајем 2014. године услед појефтињења нафте и гаса и санкција Запада Русији због украјинске кризе.

Опоравак руске валуте, међутим, даје наду руским властима које процењују да ће пад бруто домаћег производа ове године бити мањи од прогнозираних три одсто.

Лондонска калнцеларија фирме Капитал економикс је у ноти, почетком недеље, објаснила да је на опоравак вредности руске рубље утицала стабилизација цена нафте, и смиривање у Украјини после споразума Минск два.

Та два фактора допринела су "побољшању поверења" у руску привреде и смањењу притисака на платни биланс земље али је привреда у дубокој кризи, упозорили су економисти.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Црни

16.04.2015 17:43

Буахахах Али га пада а новчаница као мадрац а нула на њој колико хоћеш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.04.2015 06:10

Волео бих да динар има куповну моћ рубље па нека буде као тепих, ивелика и ружна.

Name

Владо Бања Лука

16.04.2015 19:52

Путин је рекао оно у чему је једини и главни проблем данас у свијету... Невјероватан амерички дуг и долар који се штампа као гуз-папир... Наравно, успут је поткачио и ЕУропљане рекавши да је дуг неких држава 174 % БДП-а!? Зато га сатанисти са Запада и нападају и зато је фрка у Украјини. То је поента свега! Живјела Русија, живјела Србија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рубља

17.04.2015 03:30

Камо среће али што је баби мило то јој се снило. Нема ништа од тог Руси падају све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.04.2015 12:32

Руси це унистит Америку ладним ратом зиви били па видји кренуло је

ОДГОВОРИТЕ