Звезда - Партизан, без гостујућих навијача! Шта ви мислите?

Сада, после две утакмице полуфинала плеј-офа, какав је ваш став о пракси да у халу долазе само навијачи домаћег клуба? Да ли је то уопште пресудна предност у вечитим дербијима? Гласајте...

Кошарка 16.04.2015 | 21:20
Звезда - Партизан, без гостујућих навијача! Шта ви мислите?

Слободна продаја, подела улазница "по кључу" за гостујуће навијаче или искључиво домаћа публика.

Ова тема, када играју кошаркаши Црвене звезде и Партизана, актуелна је јако дуго и потребно је загребати у поодмакле године да би се са сигурношћу утврдило када се престало са праксом да улазнице за "вечити дерби" у кошарци могу да се нађу у слободној продаји, што је у највећем броју случајева доводило до тога да Гробари имају своју, а Делије своју трибину.

Углавном, када се једном престало са овом праксом, правила су увођена, мењана, коригована, кршена, враћана, укидана, а слично се догодило и ове сезоне, када је Управа црвено-белих преломила и одлучила да за полуфиналну серију плеј-офа свом тиму обезбеди стопроцентну подршку публике, јер је у лигашком делу АБА лиге стекла предност у односу на Партизан.

"Одлука је донета из безбедносних разлога, како би се спустила тензија. На овај начин ће такође Црвена звезда бити у прилици да искористи предност домаћег терена, коју је апсолутно заслужено стекла освајањем првог места у лигашком делу регионалног такмичења", стајало је у саопштењу црвено-белих, у дану када су црно-бели оштро негодовали због тога што се престало са праксом која је важила у прва два АБА дербија ове сезоне.

Међутим, далеко од тога да није било и супротних примера у годинама за нама, па је тако Партизан 2006. године уочи плеј-оф серије у Суперлиги повукао исти потез.

"Поштено смо на терену изборили предност домаћег терена и заиста желимо да то буде атмосфера као на свим нашим утакмицама. Нема разлога да не фаворизујемо наше навијаче, који су још раније добили бесплатне улазнице. То је коначна одлука нашег клуба и ту се ништа неће променити", рекао је тада спортски директор Партизана Драган Тодорић.

Дакле правила су постојала да би се неретко кршила, а у исто време немогуће је рећи и да је пуна хала једних или других навијача значила и победу клуба организатора утакмице.

Тако се догодило и ове сезоне, када су црвено-бели Дејана Радоњића искористили предност домаћих навијача у првој, али је прокоцкали у другој утакмици, па ће тако црно-бели Душка Вујошевића у суботу и недељу увече, пред искључиво Гробарима, имати прилику да потврде брејк и направе изненађење пласманом у финале плеј-офа, а то аутоматски значи и Евролигу наредне сезоне.

Али, ко са сигурношћу може да каже да ће Партизан у паклу који ће креирати Гробари два пута добити вечитог ривала? Нико у то не може да буде сигуран...

Ако изузмемо аспект безбедности гледалаца, и учесника дербија, јер просто нема дилеме да су инциденти мање вероватни када су присутне присталице само једног клуба, какав је после најновијих искустава ваш став по питању поделе улазница за дерби?

Да ли вам се више свиђају мечеви у којима подршку имају оба клуба? Да ли сматрате да је легално користити стечену предност током такмичења? И да ли је то уопште предност која гарантује победу у традиционално неизвесним и напетим сусретима?

Коментари / 0

Оставите коментар