Zvezda - Partizan, bez gostujućih navijača! Šta vi mislite?

Sada, posle dve utakmice polufinala plej-ofa, kakav je vaš stav o praksi da u halu dolaze samo navijači domaćeg kluba? Da li je to uopšte presudna prednost u večitim derbijima? Glasajte...

Košarka 16.04.2015 | 21:20
Zvezda - Partizan, bez gostujućih navijača! Šta vi mislite?

Slobodna prodaja, podela ulaznica "po ključu" za gostujuće navijače ili isključivo domaća publika.

Ova tema, kada igraju košarkaši Crvene zvezde i Partizana, aktuelna je jako dugo i potrebno je zagrebati u poodmakle godine da bi se sa sigurnošću utvrdilo kada se prestalo sa praksom da ulaznice za "večiti derbi" u košarci mogu da se nađu u slobodnoj prodaji, što je u najvećem broju slučajeva dovodilo do toga da Grobari imaju svoju, a Delije svoju tribinu.

Uglavnom, kada se jednom prestalo sa ovom praksom, pravila su uvođena, menjana, korigovana, kršena, vraćana, ukidana, a slično se dogodilo i ove sezone, kada je Uprava crveno-belih prelomila i odlučila da za polufinalnu seriju plej-ofa svom timu obezbedi stoprocentnu podršku publike, jer je u ligaškom delu ABA lige stekla prednost u odnosu na Partizan.

"Odluka je doneta iz bezbednosnih razloga, kako bi se spustila tenzija. Na ovaj način će takođe Crvena zvezda biti u prilici da iskoristi prednost domaćeg terena, koju je apsolutno zasluženo stekla osvajanjem prvog mesta u ligaškom delu regionalnog takmičenja", stajalo je u saopštenju crveno-belih, u danu kada su crno-beli oštro negodovali zbog toga što se prestalo sa praksom koja je važila u prva dva ABA derbija ove sezone.

Međutim, daleko od toga da nije bilo i suprotnih primera u godinama za nama, pa je tako Partizan 2006. godine uoči plej-of serije u Superligi povukao isti potez.

"Pošteno smo na terenu izborili prednost domaćeg terena i zaista želimo da to bude atmosfera kao na svim našim utakmicama. Nema razloga da ne favorizujemo naše navijače, koji su još ranije dobili besplatne ulaznice. To je konačna odluka našeg kluba i tu se ništa neće promeniti", rekao je tada sportski direktor Partizana Dragan Todorić.

Dakle pravila su postojala da bi se neretko kršila, a u isto vreme nemoguće je reći i da je puna hala jednih ili drugih navijača značila i pobedu kluba organizatora utakmice.

Tako se dogodilo i ove sezone, kada su crveno-beli Dejana Radonjića iskoristili prednost domaćih navijača u prvoj, ali je prokockali u drugoj utakmici, pa će tako crno-beli Duška Vujoševića u subotu i nedelju uveče, pred isključivo Grobarima, imati priliku da potvrde brejk i naprave iznenađenje plasmanom u finale plej-ofa, a to automatski znači i Evroligu naredne sezone.

Ali, ko sa sigurnošću može da kaže da će Partizan u paklu koji će kreirati Grobari dva puta dobiti večitog rivala? Niko u to ne može da bude siguran...

Ako izuzmemo aspekt bezbednosti gledalaca, i učesnika derbija, jer prosto nema dileme da su incidenti manje verovatni kada su prisutne pristalice samo jednog kluba, kakav je posle najnovijih iskustava vaš stav po pitanju podele ulaznica za derbi?

Da li vam se više sviđaju mečevi u kojima podršku imaju oba kluba? Da li smatrate da je legalno koristiti stečenu prednost tokom takmičenja? I da li je to uopšte prednost koja garantuje pobedu u tradicionalno neizvesnim i napetim susretima?

Komentari / 0

Ostavite komentar