Видео: Врачар је Звездина ''проклета авлија''!

На стадиону Обилића Муслин није водио играче у свлачионицу, Калуђеровић спасавао у надокнади времена, а Лалатовић уздрмао столицу претходнику, па сад спрема екипу тренингом у Улици господара Вучића два дана уочи важног гостовања Вождовцу.

Фудбал 16.04.2015 | 17:20
Видео: Врачар је Звездина ''проклета авлија''!

Имала је Црвена звезда у најславнијим данима деценијски пост на сплитској Млинари, старом здању Хајдука, али у скраћеним границама некадашње државе ниједан стадион није уклет за црвено-беле као онај на Врачару. Најтрофејнији српски клуб је у Улици господара Вучића играо против Облилића, Рада и Вождовца, стигао до позитивног скора, међутим на трави здања некадашњег шампиона оставила је бар две титуле шампиона земље. Отуда навијачи клуба из Љутице Богдана дрхте уочи окрашаја са Вождовцем, плашећи се да ће дом некадашњих Витезова називати „проклетом авлијом“.

У данима када је Обилић био важан фактор у овдашњим фудбалским круговима, Црвена звезда је знала да победи Лестер у Енглеској, Кјево у Верони, да одоли Динаму у Кијеву, али није знала да уздигнутих руку напусти реновирани стадион Обилића. На том месту шампионску наду изгубила је, врло вероватно, и најбоља постбаријевска генерација предвођена Његушом, Дејаном Станковићем, Огњеновићем и актуелним тренером Вождовца Братиславом Живковићем. Црвеној звезди је било потребно чак шест година да скине проклество стадиона Обилића. Била су то нека друга времена, причало се да на издања Звезде утичу и бројне јаке силе. Како било, Славољуб Муслин је на том здању, на месту где је током Другог светског рата било гробље немачких официра, направио револуцију.

Током полувремена клучног дуела за титулу одлучио је да играче лиши одласка у свлачионицу и - остави их на клупи. Таква одлука изазвала је многобројне контроверзне коментаре и родила бујицу урбаних легенди. Од тога да су црвено-бели били редовно шамарани у тунелу, до луде верзије да је Жељко Ражнатовић Аркан инсталирао камере у супарничкој свлачионици и у фудбал увео нови вид шпијунаже.

И кад Обилић није више био члан елите навијаче и играче Црвене звезде су прогонили духови прошлости. Од 2011, када је стадион Обилича активиран, црвено-бели су на Врачару гостовали шест пута и забележили само три победе. Чак су и ти тријумфи извојевани уз порођајне муке, као када је Андрија Калуђеровић донео победу у заоставном времену сусрета са Радом.

Рад је јесенас одвојио црвено-беле од трофеја Купа Србије управо на Врачару, а претходне сезоне Ненад Лалатовић је са Вождовцем уздрмао позиције Славише Стојановића... Има нешто и у томе што је стадион Обилића мањих димензија, што одговара екипама које се бране...

Неодржаван последњих година представља џомбасту површину на коју се тешко привикавају екипе које ту не тренирају. Отуда је Ненад Лалатовић одлучио да тренинг у четвртак одради баш на Врачару, како би избегао замку у коју су упали његови многобројни претходници.

ОБИЛИЋ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Суперлига (26.март 2006.): Обилић – Црвена звезда 2:3
Суперлига (21. мај 2005.): Обилић – Црвена звезда 0:1
Суперлига (2. новембар 2003.): Обилић – Црвена звезда 1:3
Суперлига (10. новембар 2002.): Обилић – Црвена звезда 0:0
Суперлига: (13. октобар 2001.): Обилић – Црвена звезда 2:2
Суперлига (4. новембар 2000.): Обилић – Црвена звезда 1:1
Суперлига (4. децембар 1999.): Обилић – Црвена звезда 1:1
Куп (1.април 1998.): Обилић – Црвена звезда 2:0
Суперлига (28. март 1998.): Обилић – Црвена звезда 2:2
Суперлига (20. септембар 1997.): Обилић – Црвена звезда 4:3

РАД – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Суперлига (3.новембар 2014.): Рад – Црвена звезда 1:2
Куп Србије (29. октобар 2014.): Рад – Црвена звезда 1:0
Суперлига (10. новембар 2013.): Рад – Црвена звезда 0:1
Суперлига (3. март 2013.): Рад – Црвена звезда 1:1
Суперлига (4. децембар 2011.): Рад – Црвена звезда 1:2

ВОЖДОВАЦ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Суперлига (22. Септембар 2013.): Вождовац – Црвена звезда 1:0

Коментари / 0

Оставите коментар