Video: Vračar je Zvezdina ''prokleta avlija''!

Na stadionu Obilića Muslin nije vodio igrače u svlačionicu, Kaluđerović spasavao u nadoknadi vremena, a Lalatović uzdrmao stolicu prethodniku, pa sad sprema ekipu treningom u Ulici gospodara Vučića dva dana uoči važnog gostovanja Voždovcu.

Fudbal 16.04.2015 | 17:20
Video: Vračar je Zvezdina ''prokleta avlija''!

Imala je Crvena zvezda u najslavnijim danima decenijski post na splitskoj Mlinari, starom zdanju Hajduka, ali u skraćenim granicama nekadašnje države nijedan stadion nije uklet za crveno-bele kao onaj na Vračaru. Najtrofejniji srpski klub je u Ulici gospodara Vučića igrao protiv Oblilića, Rada i Voždovca, stigao do pozitivnog skora, međutim na travi zdanja nekadašnjeg šampiona ostavila je bar dve titule šampiona zemlje. Otuda navijači kluba iz Ljutice Bogdana drhte uoči okrašaja sa Voždovcem, plašeći se da će dom nekadašnjih Vitezova nazivati „prokletom avlijom“.

U danima kada je Obilić bio važan faktor u ovdašnjim fudbalskim krugovima, Crvena zvezda je znala da pobedi Lester u Engleskoj, Kjevo u Veroni, da odoli Dinamu u Kijevu, ali nije znala da uzdignutih ruku napusti renovirani stadion Obilića. Na tom mestu šampionsku nadu izgubila je, vrlo verovatno, i najbolja postbarijevska generacija predvođena Njegušom, Dejanom Stankovićem, Ognjenovićem i aktuelnim trenerom Voždovca Bratislavom Živkovićem. Crvenoj zvezdi je bilo potrebno čak šest godina da skine proklestvo stadiona Obilića. Bila su to neka druga vremena, pričalo se da na izdanja Zvezde utiču i brojne jake sile. Kako bilo, Slavoljub Muslin je na tom zdanju, na mestu gde je tokom Drugog svetskog rata bilo groblje nemačkih oficira, napravio revoluciju.

Tokom poluvremena klučnog duela za titulu odlučio je da igrače liši odlaska u svlačionicu i - ostavi ih na klupi. Takva odluka izazvala je mnogobrojne kontroverzne komentare i rodila bujicu urbanih legendi. Od toga da su crveno-beli bili redovno šamarani u tunelu, do lude verzije da je Željko Ražnatović Arkan instalirao kamere u suparničkoj svlačionici i u fudbal uveo novi vid špijunaže.

I kad Obilić nije više bio član elite navijače i igrače Crvene zvezde su progonili duhovi prošlosti. Od 2011, kada je stadion Obiliča aktiviran, crveno-beli su na Vračaru gostovali šest puta i zabeležili samo tri pobede. Čak su i ti trijumfi izvojevani uz porođajne muke, kao kada je Andrija Kaluđerović doneo pobedu u zaostavnom vremenu susreta sa Radom.

Rad je jesenas odvojio crveno-bele od trofeja Kupa Srbije upravo na Vračaru, a prethodne sezone Nenad Lalatović je sa Voždovcem uzdrmao pozicije Slaviše Stojanovića... Ima nešto i u tome što je stadion Obilića manjih dimenzija, što odgovara ekipama koje se brane...

Neodržavan poslednjih godina predstavlja džombastu površinu na koju se teško privikavaju ekipe koje tu ne treniraju. Otuda je Nenad Lalatović odlučio da trening u četvrtak odradi baš na Vračaru, kako bi izbegao zamku u koju su upali njegovi mnogobrojni prethodnici.

OBILIĆ – CRVENA ZVEZDA

Superliga (26.mart 2006.): Obilić – Crvena zvezda 2:3
Superliga (21. maj 2005.): Obilić – Crvena zvezda 0:1
Superliga (2. novembar 2003.): Obilić – Crvena zvezda 1:3
Superliga (10. novembar 2002.): Obilić – Crvena zvezda 0:0
Superliga: (13. oktobar 2001.): Obilić – Crvena zvezda 2:2
Superliga (4. novembar 2000.): Obilić – Crvena zvezda 1:1
Superliga (4. decembar 1999.): Obilić – Crvena zvezda 1:1
Kup (1.april 1998.): Obilić – Crvena zvezda 2:0
Superliga (28. mart 1998.): Obilić – Crvena zvezda 2:2
Superliga (20. septembar 1997.): Obilić – Crvena zvezda 4:3

RAD – CRVENA ZVEZDA

Superliga (3.novembar 2014.): Rad – Crvena zvezda 1:2
Kup Srbije (29. oktobar 2014.): Rad – Crvena zvezda 1:0
Superliga (10. novembar 2013.): Rad – Crvena zvezda 0:1
Superliga (3. mart 2013.): Rad – Crvena zvezda 1:1
Superliga (4. decembar 2011.): Rad – Crvena zvezda 1:2

VOŽDOVAC – CRVENA ZVEZDA

Superliga (22. Septembar 2013.): Voždovac – Crvena zvezda 1:0

Komentari / 0

Ostavite komentar