Видео - На данашњи дан: Партизан шампион Европе!

Још само осам секунди до краја, два поена предности за Шпанце... Ђорђевић! Пре 23 године Партизан је у Истанбулу постао првак Европе легендарним кошем актуелног селектора Србије... Подсетите се хичкоковске завршнице.

Кошарка 16.04.2015 | 23:45
Видео - На данашњи дан: Партизан шампион Европе!

Пре тачно 23 године генерација кошаркаша Партизана предвођена са клупе Жељком Обрадовићем, а на терену Александром Ђорђевићем и Предрагом Даниловићем, исписала је у Истанбулу најважнију страницу у клупској историји. Иако је целу сезону, осим једне утакмице против Кнора у четвртфиналу, играо као домаћин у мадридском предграђу Фуенлабради и на Фајнал фор отишао као тотални аутсајдер, у Београд се вратио са пехаром намењеним шампиону Европе.

Посебно место у срцима навијача Партизана, али и историји тада југословенске кошарке, заузима финална утакмица са шпанским Хувентудом чија завршница и дан-данас краси шпице неких телевизијских емисија.

Црно-бели су сјајно одиграли прво полувреме финалне утакмице у хали Абди Ипекчи, у којем су имали чак 10 поена предности и деловало је као да ће рутински успети да приведу меч крају. У наставку утакмице шпански клуб се потпуно вратио у игру, а онда је уследила завршница које се ни велики режисер Алфред Хичкок не би постидео.

После лоше организованог напада, бек Хувентуда Томас Ђофреса је осам секунди пре краја утакмице некако ипак успео да угура лопту у кош и чинило се тада многима да је питање новог шампиона Европе већ решено.

Тада је на сцену ступио Саша Ђорђевић, а његов легендарни трк преко целог терена и “тројка“ уз звук сирене испраћена коментаром легендарног Драгана Никитовића остаће уписана као својеврсно сведочанство подвига црно-белих.

Поред бековског тандема, тада најбољег у Европи, Даниловић – Ђорђевић и великог стручњака у настајању, дебитанта у том послу, Жељка Обрадовића, најзаслужнији за успех био је легендарни професор Александар Николић.

После овог успеха, Даниловић и Ђорђевић су напустили клуб и направили блиставе каријере у иностранству, као и Обрадовић који је постао најтрофејнији тренер у историји европске кошарке. После тога је Партизан још два пута играо на Фајнал фору, 1998. о 2010. године, али успех из Истанбула нису поновили.

ПАРТИЗАН – ХУВЕНТУД 71:70 (40:30)

ПАРТИЗАН: Ђорђевић 23, Даниловић 25, Стевановић 6, Копривица 4, Накић 5, Ребрача, Шилобад 4, Лончар 2, Драгутиновић 2.

ХУВЕНТУД: Р. Ђофреса 8, Виљакампа 13, Пресли 20, Моралес 6, Томпсон 5, Т. Ђофреса 18, Пардо, Руф.

Коментари / 0

Оставите коментар