Video - Na današnji dan: Partizan šampion Evrope!

Još samo osam sekundi do kraja, dva poena prednosti za Špance... Đorđević! Pre 23 godine Partizan je u Istanbulu postao prvak Evrope legendarnim košem aktuelnog selektora Srbije... Podsetite se hičkokovske završnice.

Košarka 16.04.2015 | 23:45
Video - Na današnji dan: Partizan šampion Evrope!

Pre tačno 23 godine generacija košarkaša Partizana predvođena sa klupe Željkom Obradovićem, a na terenu Aleksandrom Đorđevićem i Predragom Danilovićem, ispisala je u Istanbulu najvažniju stranicu u klupskoj istoriji. Iako je celu sezonu, osim jedne utakmice protiv Knora u četvrtfinalu, igrao kao domaćin u madridskom predgrađu Fuenlabradi i na Fajnal for otišao kao totalni autsajder, u Beograd se vratio sa peharom namenjenim šampionu Evrope.

Posebno mesto u srcima navijača Partizana, ali i istoriji tada jugoslovenske košarke, zauzima finalna utakmica sa španskim Huventudom čija završnica i dan-danas krasi špice nekih televizijskih emisija.

Crno-beli su sjajno odigrali prvo poluvreme finalne utakmice u hali Abdi Ipekči, u kojem su imali čak 10 poena prednosti i delovalo je kao da će rutinski uspeti da privedu meč kraju. U nastavku utakmice španski klub se potpuno vratio u igru, a onda je usledila završnica koje se ni veliki režiser Alfred Hičkok ne bi postideo.

Posle loše organizovanog napada, bek Huventuda Tomas Đofresa je osam sekundi pre kraja utakmice nekako ipak uspeo da ugura loptu u koš i činilo se tada mnogima da je pitanje novog šampiona Evrope već rešeno.

Tada je na scenu stupio Saša Đorđević, a njegov legendarni trk preko celog terena i “trojka“ uz zvuk sirene ispraćena komentarom legendarnog Dragana Nikitovića ostaće upisana kao svojevrsno svedočanstvo podviga crno-belih.

Pored bekovskog tandema, tada najboljeg u Evropi, Danilović – Đorđević i velikog stručnjaka u nastajanju, debitanta u tom poslu, Željka Obradovića, najzaslužniji za uspeh bio je legendarni profesor Aleksandar Nikolić.

Posle ovog uspeha, Danilović i Đorđević su napustili klub i napravili blistave karijere u inostranstvu, kao i Obradović koji je postao najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke. Posle toga je Partizan još dva puta igrao na Fajnal foru, 1998. o 2010. godine, ali uspeh iz Istanbula nisu ponovili.

PARTIZAN – HUVENTUD 71:70 (40:30)

PARTIZAN: Đorđević 23, Danilović 25, Stevanović 6, Koprivica 4, Nakić 5, Rebrača, Šilobad 4, Lončar 2, Dragutinović 2.

HUVENTUD: R. Đofresa 8, Viljakampa 13, Presli 20, Morales 6, Tompson 5, T. Đofresa 18, Pardo, Ruf.

Komentari / 0

Ostavite komentar