Укинути накнаде одборима и комисијама

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић изјавила је данас да се годишње из буџета БиХ три милиона КМ троши за накнаде члановима разних управних и надзорних одбора, те комисија које је формирао Савјет министара, и да ту праксу треба прекинути.

Босна и Херцеговина 16.04.2015 | 14:00
Укинути накнаде одборима и комисијама

"При том се не рачунају они управни одбори који се не финансирају из буџета БиХ, гдје агенције имају самостално финансирање", рекла је Пандуревићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Пандуревићева је од Савјета министара БиХ добила преглед исплаћених накнада члановима управних и надзорних одбора институција и других тијела на нивоу БиХ које се финансирају из буџета, као одговор на своје посланичко питање.

Она је изразила жаљење што у одговору нису набројане разне комисије на које се годишње из буџета троши око пет милиона КМ.

"Поједини високо позиционирани чланови Савјета министара БиХ сједе у по два - три управна и надзорна одбора и годишње на име накнаде за то инкасирају више од 30.000 КМ", нагласила је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, у институцијама БиХ више од 100 људи имају примања већа од чланова Предсједништва, а немају никакву одговорност.

"Кад већ могу сједити у три управна, надзорна одбора и разне комисије, питам се кад раде свој примарни посао за који примају редовну плату преко три хиљаде КМ", додала је Пандуревићева.

Она је навела да за чланство у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ појединци годишње приме 38.400 КМ, при чему одлука Савјета министара одређује да укупна накнада за рад у управним и надзорним одборима, те комисијама не може годишње прећи 19.800 КМ.

Пандуревићева је подсјетила да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прије два мјесеца на приједлог СДС-а усвојио закључак којим се траже измјене и допуне закона о платама, те ограничавање и редуковање ових примања.

"Већ на сљедећој сједници Савјета министара министри из Савеза за промјене, а сигурна сам да имамо подршку и осталих, иницираће измјене и допуне закона о платама и накнадама и свих подзаконских аката којима ће се укинути накнаде свима онима који већ примају плате из буџета БиХ.

Нико ко прима плату из буџета више неће моћи имати накнаду за рад у управним и надзорним одборима те комисијама", поручила је Пандуревићева.

Извор: Агенције

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милојко

16.04.2015 12:18

Ако то урадите, мада сумњам, и они који су се двоумили да ли да гласају за СДС, овога пута нече бити двоумљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иди и не окреци се сине

16.04.2015 12:18

Цувај се срецо,ударила си у највеце легло стрсљенова.Нека те Бог цува ,неког је морао милосни одредит да говори истину.Полако,вец су се утисали,нема висе галаме.Само кад се сетим Спирица кад зине рекао бих да је прорезан од ува до ува ,а сад се утисо ко да се оскоруса најео,па се питамо Бозе ста му је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

16.04.2015 12:28

Браво, Александра, укидати све осим плата!Оно што је велики Баја са својим пајтосима радио-све за своје џепове, а против свог народа-нема нигдје на земаљској кугли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

16.04.2015 13:43

Еее кад би се укинуле све те накнаде а посебно оне за локалне одборнике мислим да не би имали доста заинтересованих за листе кога би онда бирали тацно цу да се забринем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

16.04.2015 13:43

Па нико није луд да ради дзаба, ево предлазем нека госп. Пандуревиц пола своје плате да у хуманитарне сврхе, а њена плата је око 4000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Броз

16.04.2015 15:40

Госпођа Пандуревић говори о неразумним зарадама функционера на нивоу БиХ, а она ли неко други требало би да истраже и објаве податке ко и колико у Српској, осим редовне плате, зарађује за наводни рад у управним и надзорним одборима, разним комисијама, поткомисијама... Сигурно ће се показати да је број таквих много већи него на ниову БиХ и да су појединачни и укупни износи тих ванредних прихода већи.Мислим да би то истраживање најбоље и најреалније могле да истраже новинарске екипе ТВ кућа којима народ највише вјерује, попут рецимо БНТВ, али и Транспаренси интернешенел на челу са веома храбром Иваном Коралић.

Name

срамота су они, ужасна срамота

16.04.2015 16:32

Плата посланика не смије прећи 1250КМ и никаквих других примања не смију имати. Њих више од 50 разматра некакав закон а уствари ништа не одлучују него гласају како им се наложи. Срамота је ово а не држава. Штала. права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

16.04.2015 18:17

Браво Александра, уцуткала си највеце лопове Кошарца и Шпирића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

17.04.2015 07:28

Да ми је неко рекао да ћу за било ког СДС-овца, реци браво, рекла бих да је луд 1000%. Браво, браво, браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.04.2015 08:54

Одавно сам ја предлагао да Александру (уз поштовање према Тадићу) треба кандидовати за предсједника РС-а. Потукла би оног лопова до ногу. Сада обавља максимално свој посао, значи не може боље. Реалан поменуо њену плату. Да су нам овакви политичари као Александра вриједила би сваког фенинга.Зашто није поменуо колико ови лопови краду. Како написах Александра своју плату заради до последњег фенинга!

ОДГОВОРИТЕ