Ukinuti naknade odborima i komisijama

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je danas da se godišnje iz budžeta BiH tri miliona KM troši za naknade članovima raznih upravnih i nadzornih odbora, te komisija koje je formirao Savjet ministara, i da tu praksu treba prekinuti.

Bosna i Hercegovina 16.04.2015 | 14:00
Ukinuti naknade odborima i komisijama

"Pri tom se ne računaju oni upravni odbori koji se ne finansiraju iz budžeta BiH, gdje agencije imaju samostalno finansiranje", rekla je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Pandurevićeva je od Savjeta ministara BiH dobila pregled isplaćenih naknada članovima upravnih i nadzornih odbora institucija i drugih tijela na nivou BiH koje se finansiraju iz budžeta, kao odgovor na svoje poslaničko pitanje.

Ona je izrazila žaljenje što u odgovoru nisu nabrojane razne komisije na koje se godišnje iz budžeta troši oko pet miliona KM.

"Pojedini visoko pozicionirani članovi Savjeta ministara BiH sjede u po dva - tri upravna i nadzorna odbora i godišnje na ime naknade za to inkasiraju više od 30.000 KM", naglasila je Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, u institucijama BiH više od 100 ljudi imaju primanja veća od članova Predsjedništva, a nemaju nikakvu odgovornost.

"Kad već mogu sjediti u tri upravna, nadzorna odbora i razne komisije, pitam se kad rade svoj primarni posao za koji primaju redovnu platu preko tri hiljade KM", dodala je Pandurevićeva.

Ona je navela da za članstvo u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH pojedinci godišnje prime 38.400 KM, pri čemu odluka Savjeta ministara određuje da ukupna naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima, te komisijama ne može godišnje preći 19.800 KM.

Pandurevićeva je podsjetila da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prije dva mjeseca na prijedlog SDS-a usvojio zaključak kojim se traže izmjene i dopune zakona o platama, te ograničavanje i redukovanje ovih primanja.

"Već na sljedećoj sjednici Savjeta ministara ministri iz Saveza za promjene, a sigurna sam da imamo podršku i ostalih, iniciraće izmjene i dopune zakona o platama i naknadama i svih podzakonskih akata kojima će se ukinuti naknade svima onima koji već primaju plate iz budžeta BiH.

Niko ko prima platu iz budžeta više neće moći imati naknadu za rad u upravnim i nadzornim odborima te komisijama", poručila je Pandurevićeva.

Izvor: Agencije

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milojko

16.04.2015 12:18

Ako to uradite, mada sumnjam, i oni koji su se dvoumili da li da glasaju za SDS, ovoga puta neče biti dvoumljenja.

ODGOVORITE
Name

idi i ne okreci se sine

16.04.2015 12:18

Cuvaj se sreco,udarila si u najvece leglo strsljenova.Neka te Bog cuva ,nekog je morao milosni odredit da govori istinu.Polako,vec su se utisali,nema vise galame.Samo kad se setim Spirica kad zine rekao bih da je prorezan od uva do uva ,a sad se utiso ko da se oskorusa najeo,pa se pitamo Boze sta mu je?

ODGOVORITE
Name

Василије

16.04.2015 12:28

Браво, Александра, укидати све осим плата!Оно што је велики Баја са својим пајтосима радио-све за своје џепове, а против свог народа-нема нигдје на земаљској кугли.

ODGOVORITE
Name

čaruga

16.04.2015 13:43

Eee kad bi se ukinule sve te naknade a posebno one za lokalne odbornike mislim da ne bi imali dosta zainteresovanih za liste koga bi onda birali tacno cu da se zabrinem.

ODGOVORITE
Name

realan

16.04.2015 13:43

Pa niko nije lud da radi dzaba, evo predlazem neka gosp. Pandurevic pola svoje plate da u humanitarne svrhe, a njena plata je oko 4000 KM.

ODGOVORITE
Name

Broz

16.04.2015 15:40

Gospođa Pandurević govori o nerazumnim zaradama funkcionera na nivou BiH, a ona li neko drugi trebalo bi da istraže i objave podatke ko i koliko u Srpskoj, osim redovne plate, zarađuje za navodni rad u upravnim i nadzornim odborima, raznim komisijama, potkomisijama... Sigurno će se pokazati da je broj takvih mnogo veći nego na niovu BiH i da su pojedinačni i ukupni iznosi tih vanrednih prihoda veći.Mislim da bi to istraživanje najbolje i najrealnije mogle da istraže novinarske ekipe TV kuća kojima narod najviše vjeruje, poput recimo BNTV, ali i Transparensi internešenel na čelu sa veoma hrabrom Ivanom Koralić.

Name

sramota su oni, užasna sramota

16.04.2015 16:32

Plata poslanika ne smije preći 1250KM i nikakvih drugih primanja ne smiju imati. Njih više od 50 razmatra nekakav zakon a ustvari ništa ne odlučuju nego glasaju kako im se naloži. Sramota je ovo a ne država. Štala. prava.

ODGOVORITE
Name

Dragana

16.04.2015 18:17

Bravo Aleksandra, ucutkala si najvece lopove Košarca i Špirića.

ODGOVORITE
Name

Nina

17.04.2015 07:28

Da mi je neko rekao da ću za bilo kog SDS-ovca, reci bravo, rekla bih da je lud 1000%. Bravo, bravo, bravo

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.04.2015 08:54

Odavno sam ja predlagao da Aleksandru (uz poštovanje prema Tadiću) treba kandidovati za predsjednika RS-a. Potukla bi onog lopova do nogu. Sada obavlja maksimalno svoj posao, znači ne može bolje. Realan pomenuo njenu platu. Da su nam ovakvi političari kao Aleksandra vrijedila bi svakog feninga.Zašto nije pomenuo koliko ovi lopovi kradu. Kako napisah Aleksandra svoju platu zaradi do poslednjeg feninga!

ODGOVORITE