Озбиљан изазов - борба против тероризма

Премијер Републике Српке Жељка Цвијановић изјавила је у Вашингтону да је борба против тероризма један од кључних безбједносних приоритета за Владу Републике Српске и њене надлежне службе.

Република Српска 16.04.2015 | 13:23
Озбиљан изазов - борба против тероризма

Цвијановићева је разговарала у Вашингтону са представницима академске заједнице, невладиних организација и водећих истраживачких група - тинк-тенкова (тхинк-тханк), које се баве политичким, безбједносним и економским питањима на Балкану.

Током панел дискусије о теми "Стабилност на Балкану: приоритети за Републику Српску", Цвијановићева је истакла да тероризам представља једну од највећих безбједносних пријетњи на глобалном нивоу, те да се, у том смислу, и Српска и БиХ суочавају са озбиљним изазовима.

Она је изразила забринутост због чињенице да се у различитим медијским извјештајима и БиХ помиње као земља поријекла или држављанства лица осумњичених за вршење терористичких дјела, саопштено је из Бироа Владе Републике Срске за односе са јавношћу.

Цвијановићева је нагласила да је на територији БиХ забиљежено више случајева одлазака припадника радикалних исламских група на ратишта у Сирији и Ираку, као и да у неким дијеловима БиХ егзистирају групе које службе безбједности третирају као опасност за безбједност грађана БиХ.

Премијер Српске је истакла да рјешавање безбједносних питања са којима се сусреће БиХ, али и друге државе, захтијева озбиљан приступ и свеобухватан ангажман како домаћих, тако и међународних актера.

Говорећи о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, Цвијановићева је упознала саговорнике да је Српска прва у БиХ формирала власт након октобарских избора, усвојила Буџет и Економску политику за 2015. годину, те усмјерила своје напоре ка провођењу реформских активности.

Овим реформама, истакла је Цвијановићева, обезбиједиће се повољнији амбијент за унапријеђење пословања, ефикаснији рад јавне управе, увести већа фискална дисциплина, те створити услови за отварање нових радних мјеста.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска лидер у БиХ када је ријеч о процесу европских интеграција.

Она је истакла да приближавање ЕУ представља један од приоритета за Српску и за БиХ у цјелини, али да се овај процес мора реализовати уз пуно уважавање дејтонског уставног оквира и уставних надлежности којима сваки од нивоа власти у БиХ располаже.

Премијер Српске је навела да је кључни предуслов за даље напредовање БиХ у процесу европских интеграција усвајање новог механизма координације, те додала да је Република Српска отворена за конструктивне разговоре и сарадњу са партнерима у оквиру БиХ, али да неће учествовати у креирању рјешења која нису у складу са Уставом.

Према њеним ријечима, Дејтонски споразум донио је не само мир, него је њим креиран и политички систем у БиХ који, уколико се поштују дефинисана рјешења, свима омогућава довољно простора за живљење властитог политичког, културног и других облика идентитета, али и успјешно кретање у процесу европских интеграција.

Она је указала да је основни проблем то што неки у БиХ, најчешће под плаштом европског интеграционог процеса, упорно покушавају измијенити дејтонски уставни аранжман у корист једне етничке групације или, пак, једног нивоа власти, што је неприхватљиво.

Цвијановићева се осврнула и на селективно дјеловање правосудних институција на нивоу БиХ по питању рјешавања случајева ратних злочина, апострофирајући најновији случај "Џаферовић", али и неке друге, те указала на неправду која се жртвама српске националности из претходног рата чини већ годинама.

Говорећи о економским темама, предсједник Владе Републике Српске је истакла добру сарадњу са премијером Федерације БиХ и најавила могућност одржавања заједничке сједнице двије ентитетске владе.

Она је подвукла значај обезбјеђења једнаких или сличних рјешења у оба ентитета о различитим питањима у вези са привредним амбијентом и привлачењем страних инвестиција.

Цвијановићева је навела да је Владе Српске спремна да бројна рјешења која су на снази или су у процесу усвајања у Републици Српској, а која су добила позитивне оцјене од релевантних европских и међународних институција, подијели са колегама у ФБиХ.

Представљајући реформе које су у области привредног окружења проведене у Републици Српској, као и привредне потенцијале Српске у различитим областима, Цвијановићева је позвала америчке компаније да инвестирају у Републици Српској.

Извор: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илић Душан

16.04.2015 11:24

Премијер криминалца Додика, а не Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.04.2015 11:52

А против криминала и лоповлука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

16.04.2015 12:04

Аааааа....имацете пуне руке посла, кад гладни изадју на улице, слободно их ознаците као терористе јер це вас гоњат безбол палицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад

16.04.2015 12:11

С ким јадна била да се боримо? Са твојим папцима. Највеца опасност по Републику Српску сте ви и васа братија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

16.04.2015 12:28

ХАХАХАХАХАХХАХАХАХХА Е ОВА МЕ НАСМИЈЕ СВАКИ ПУТ КАД ПРОЦИТАМ ЊЕНЕ ИЗЈАВЕ! СТА КАЗЕ СТА СУ ПРИОРИТЕТИ? БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА, КОЈЕГ? ЊЕНОГ И ЊЕНИХ КОЛЕГА ПРИСТАЛИЦА НАД ОВИМ НАРОДОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

16.04.2015 16:08

Све може али борбе против криминала и корупције нигдје, све поштено по премијерци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

16.04.2015 16:22

Крајње је вријеме да идете годподјо. Поведите и Додика. И Шпирића. И Радмановића. И Радојичића. И Чубриловића. И Павића. И Дјокића. И остале. Немојте никог заборавити, не могу их све набројати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

16.04.2015 22:08

"Цвијановићка је позвала америчке компаније да улажу у рс", вјероватно им је понудила и електричне аутомобиле произведене у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.04.2015 08:56

Највећи терориста за РС је она заједно са оним што ју је дресирао.

ОДГОВОРИТЕ