Пасош БиХ по моћи најгори у региону

Захтјев за пасошку визу изузетно је интересантан, али и занемарен фактор и индикатор међународних односа.

Босна и Херцеговина 16.04.2015 | 12:18
Пасош БиХ по моћи најгори у региону

Већина држава захтијева да страни држављани прије уласка добију визу или одобрење, а услови за њено уручење разликују се од државе до државе. Земље које су у врло добрим односима често за грађане не траже посебне услове прије доласка на границу, али државе које имају не тако високу репутацију у свијету све раде на тежи начин.

За улазак у туђу земљу понекад је потребна само пријава информације о доласку и одласку, а неке земље могу тражити гарантно писмо, новац, имена људи код којих ћете боравити, са којима ћете се састати па чак и име ваше основне школе.

Компанија Артон Цапитал је управо користећи ове и сличне информације направила пасошки индеx - листу најпопуларнијих држава у контексту моћи њиховог пасоша. Ако пасош неке земље треба мање виза у поређењу са другим државама, он је тиме моћнији и више на листи.

Најмоћнији пасоши су они Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства. Те двије земље своје грађане без визе могу послати у чак 147 земаља свијета.

Иза њих на другом мјесту слиједе Француска, Јужна Кореја и Њемачка са 145 "слободних“ земаља. На трећем мјесту су Италија и Шведска, а потом долазе Данска, Сингапур, Финска, Јапан, Луксембург и Холандија. На петом мјесту налази се швицарски пасош.

Високорангирани пасоши су и они Хонг Конга, Аргентине и Бразила, а међу најнепопуларнијим су пасоши Соломонских Острва, Мијанмара, Јужног Судана и Палестине.

Пасош Босне и Херцеговине налази се на 38. мјесту са 94 земље које од наших грађана не траже визу. Хрватска се налази на 19. мјесту са 124 земље, Црна Гора на 35. мјесту са 98 земаља, а Србија на 31. мјесту са 104 "слободне" државе.

Такође, Артон Цапитал је направио сортирање пасоша по боји. Свјетски путнички документи се израђују у само четири боје - црвеној, плавој, зеленој и црној. Према свему судећи, црвени пасоши су најбројнији, потом слиједе плави, зелени, а црне пасоше има само 19 држава свијета.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 0

Оставите коментар