У свијету се рађа више дјечака него дјевојчица

Обим полова при зачећу је једнак, али се у свету рађа више дечака него девојчица, јер у материци преживи више мушких сперматозоида, показало је ново истраживање британских и америчких научника.

Занимљивости 16.04.2015 | 11:58
У свијету се рађа више дјечака него дјевојчица

Одраније је познато да се дечаци и девојчице не рађају у истом броју, на шта указује и податак да је 2013. у Немачкој, према подацима Статистичког завода, рођено 349.820 дечака и 332.249 девојчица, преноси агенција Фена.

Иако су стручњаци дуго претпостављали да при оплодњи настаје више мушких заметака, "обим полова при зачећу заправо је био непознат упркос стотинама година спекулација и истраживања", објавили су научници у америчком часопису "Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес".

Тим стручњака предвођен Стивеном Хехтом Орзачком, председником Истраживачког института Фреш Понд у Кембриџу, закључио је да, иако морталитет по половима варира у појединим фазама трудноће, да је морталитет мушких плодова чешћи у почетку због, како се претпоставља, већег броја генетских абнормалности.

Прошле године су научници енглеског универзитета у Екситеру у часопису "БМЦ Медицине" објавили студију према којој је код женских плодова вероватноћа да буду побачени у каснијем периоду трудноће већа за 10 одсто.

До тог сазнања научници су дошли проучавањем око 30 милиона живорођених беба широм света.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар