Ево зашто би требало да једете коштице из лубенице

Можда сте у детињству веровали да не смете да прогутате коштице од лубенице јер ће онда оне почети да вам расту у стомаку, а касније вам је једноставно прешло у навику да пре сваког јела, лубеницу прво очистите од коштица.

Здравље 16.04.2015 | 11:55
Ево зашто би требало да једете коштице из лубенице

Међутим, научници тврде да су оне веома хранљиве и да их не треба бацати већ појести, али уз претходну припрему.

Наиме, коштице не би требало да се једу директно из лубенице, иако вам се заиста неће десити ништа лоше ако то и урадите. Како би се што боље искористила храњива својства ових коштица, неопходно је прво од њих направити клице.

Научници кажу да клице од семенки имају много више протеина него обично семе, јер се процесом клијања губе супстанце због којих се семенке тешко варе.

Оне су препуне протеина, витамина Б, магнезијума и масти које су се показале као добре у снижавању нивоа холестерола, упала, срчаних болести и можданог удара.

Клице су у последње време све популарније широм, света, па и код нас. Могу да се додају салатама, као и спреманим, куваним јелима. Када проклијају, осуше се и очисте, ове семенке постају у потпуности јестиве, и јако хранљиве. Идеалан су избор за оне који држе дијету, јер у 30 грама коштица има чак 10 грама протеина.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар