Космет: Ископавања без знања Срба

На више локација на Косову и Метохију проводе се археолошка ископавања без знања представника Завода за заштиту споменика културе Србије.

Србија 16.04.2015 | 11:43
Космет: Ископавања без знања Срба

Ископавања се врше на више од 20 локација, међу којима су локалитет Улпијана, који је удаљен око 500 метара од манастира Грачаница, затим Доња Брњица сјеверно од Приштине и Новобрдска тврђава.

Представници општине Грачаница кажу да ова локална заједница нема увида у ископавања на локалитету Улпијана, нити има овлашћења да спријечи или учествује у пројектима које реализује Министарство културе самопроглашеног Косова.

Археолошка истраживања на локалитету Улијана су повјерена Археолошком институту Турске, а вјештачења нађених предмета се обављају у Њемачкој.

На локалитету Каљаја у Призрену археолози су у протеклих годину дана пронашли око 2.000 експоната од којих неки потичу и из бронзаног доба.

У протеклих неколико седмица пронађено је око 50 топовских ђулади и муниција за коју се претпоставља да потиче из 19. вијека, а тачни подаци о томе биће саопштени након анализе на Институту за археологију у Њемачкој.

Археолошка ископавања на локалитету Каљаја финансирају америчка Амбасада и Министарство културе самопроглашеног Косова, а до сада је обезбијеђено око 350.000 евра.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сузуки

16.04.2015 19:41

Сваста,ста има завод за заститу споменика културе са ископавањима у другој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ