Kosmet: Iskopavanja bez znanja Srba

Na više lokacija na Kosovu i Metohiju provode se arheološka iskopavanja bez znanja predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Srbija 16.04.2015 | 11:43
Kosmet: Iskopavanja bez znanja Srba

Iskopavanja se vrše na više od 20 lokacija, među kojima su lokalitet Ulpijana, koji je udaljen oko 500 metara od manastira Gračanica, zatim Donja Brnjica sjeverno od Prištine i Novobrdska tvrđava.

Predstavnici opštine Gračanica kažu da ova lokalna zajednica nema uvida u iskopavanja na lokalitetu Ulpijana, niti ima ovlašćenja da spriječi ili učestvuje u projektima koje realizuje Ministarstvo kulture samoproglašenog Kosova.

Arheološka istraživanja na lokalitetu Ulijana su povjerena Arheološkom institutu Turske, a vještačenja nađenih predmeta se obavljaju u Njemačkoj.

Na lokalitetu Kaljaja u Prizrenu arheolozi su u proteklih godinu dana pronašli oko 2.000 eksponata od kojih neki potiču i iz bronzanog doba.

U proteklih nekoliko sedmica pronađeno je oko 50 topovskih đuladi i municija za koju se pretpostavlja da potiče iz 19. vijeka, a tačni podaci o tome biće saopšteni nakon analize na Institutu za arheologiju u Njemačkoj.

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Kaljaja finansiraju američka Ambasada i Ministarstvo kulture samoproglašenog Kosova, a do sada je obezbijeđeno oko 350.000 evra.

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Suzuki

16.04.2015 19:41

Svasta,sta ima zavod za zastitu spomenika kulture sa iskopavanjima u drugoj drzavi.

ODGOVORITE