Суплементи за бодибилдере повећавају ризик од рака тестиса

Суплементи за изградњу мишића могу повећати ризик од рака тестиса, показала је нова студија.

Здравље 15.04.2015 | 11:54
Суплементи за бодибилдере повећавају ризик од рака тестиса

Научници су открили везу између супстанци које садрже креатин или антростенедион и већег ризика од тог обољења и то за око 65 одсто.

Мушкарци који узимају такве суплементе пре 25. године током три или више година, чешће добијају рак тестиса.

Професор Тонгзанг Зенг који је предводио студију спроведену на Јејл универзитету је рекао: “Што раније почнете да користите такве суплементе, у већем сте ризику. Исто важи и за оне који дуго користе такву суплементацију. Ризик повећава и узимање више типова суплемената одједном”.

Истраживачи су испитали готово 900 мушкараца из Масачусетса и Конектиката. Од тог броја, 356 је имало дијагнозу рака тестикуларних гоноцита.

У интервјуима, научници су желели да знају које суплементе користе, али и да ли пуше, пију, да ли имају историју те болести у породици, као и да ли су некада повредили тестисе.

Након што су узели у обзир све те факторе, уз старост и расу, открили су да су они који су користили суплементацију у 65 одсто већем ризику од рака тестиса.

“Употребом” се сматрала конзумација једног или више суплемената, барем једном недељно током четири узастопне недеље или дуже.

Ипак, научници су нагласили да је потребно још истраживања, како би се са сигурношћу могла установити узрочно последична веза између суплемената и рака тестиса.

Студија је објављена у стручном часопису “Бритисх Јоурнал оф Цанцер”.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар