Од јула у Србији могућ лични банкрот

Дужници у Србији који нису у стању да испуњавају обавезе према банкама, пореској управи, јавним предузећима и осталим повјериоцима, ускоро би могли да добију могућност да прогласе лични банкрот.

Србија 15.04.2015 | 22:52
Од јула у Србији могућ лични банкрот

Генерални директор Сектора Народне банке Србије /НБС/ за контролу пословања банака Жељко Јовић најавио је да је увођење могућности личног банкрота предвиђено стратегијом за рјешавање проблематичних кредита, чији рок доношења је 30. јун.

Јовић је за Радио-телевизију Србије рекао да би се у случају банкрота физичким лицима додијелио лични стечајни управник.

Лични стечајни управник би требало да испланира како да се дугови што лакше и безболније измире, а да се дужнику не угрози лична егзистенција.

"Граница од које ће бити проглашаван лични банкрот грађана биће накнадно одређена, али ће за почетак бити дефинисан временски период, рецимо 10 дана, као дозвољена граница за кашњење у измирењу обавеза, после које ће бити проглашаван лични банкрот", рекао је Јовић.

Он је објаснио да ће прије проглашења личног банкрота грађанима бити омогућено да реструктуирају своја дуговања, као и да ускладе своје трошкове и примања да би могли да враћају дугове, а тек ако ни то не буду могли, биће проглашаван лични банкрот и добиће личног стечајног управника.

Трошкови ангажовања личног стечајног управника зависиће од модела који буде примијењен.

Стратегија за рјешавање проблематичних кредита припрема се у сарадњи са ММФ-ом, Свјетском банком и Европском банком за обнову и развој.

Према званичним подацима, сваки становник Србије у овом тренутку у просјеку дугује скоро 900 евра, у озбиљним финансијским проблемима је 150.000 грађана, док су банке блокирале рачуне 200.000 људи.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Банкрот

15.04.2015 10:51

У Србији немају више шта пријавит као банкрот све је изгубљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и биједа

15.04.2015 14:03

Ух колико це у РС требати стецајних управника...Градјани РС били су добри домацини,али како нас је политика довела до просјацког стапа који то управитељ мозе боље рацунати од мене у мојој куци. Господо нама требају радна мјеста, а не стецајни управитељи да распродајемо куце које смо у рату сацували и зивот дали за своју имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сом.

16.04.2015 05:35

Подрзавам то. Код нас ако цовјек из неких разлога банкротира, њему су врата затворена за цјели зивот код банака. Сарадника дрзавних слузби и др. Знам цовјека сто је пропао у послу прије 10 година, прије 2 године се разболио и отисао у инвалитску пензију. Сад му од пензије одбијају неке судске таксе наредне 4 године, а посље це мозда несто друго и сад гледајуци то није ни цудо сто се код нас многи кад пропану у послу сами себи пресуде.

ОДГОВОРИТЕ