Od jula u Srbiji moguć lični bankrot

Dužnici u Srbiji koji nisu u stanju da ispunjavaju obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim povjeriocima, uskoro bi mogli da dobiju mogućnost da proglase lični bankrot.

Srbija 15.04.2015 | 22:52
Od jula u Srbiji moguć lični bankrot

Generalni direktor Sektora Narodne banke Srbije /NBS/ za kontrolu poslovanja banaka Željko Jović najavio je da je uvođenje mogućnosti ličnog bankrota predviđeno strategijom za rješavanje problematičnih kredita, čiji rok donošenja je 30. jun.

Jović je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi se u slučaju bankrota fizičkim licima dodijelio lični stečajni upravnik.

Lični stečajni upravnik bi trebalo da isplanira kako da se dugovi što lakše i bezbolnije izmire, a da se dužniku ne ugrozi lična egzistencija.

"Granica od koje će biti proglašavan lični bankrot građana biće naknadno određena, ali će za početak biti definisan vremenski period, recimo 10 dana, kao dozvoljena granica za kašnjenje u izmirenju obaveza, posle koje će biti proglašavan lični bankrot", rekao je Jović.

On je objasnio da će prije proglašenja ličnog bankrota građanima biti omogućeno da restruktuiraju svoja dugovanja, kao i da usklade svoje troškove i primanja da bi mogli da vraćaju dugove, a tek ako ni to ne budu mogli, biće proglašavan lični bankrot i dobiće ličnog stečajnog upravnika.

Troškovi angažovanja ličnog stečajnog upravnika zavisiće od modela koji bude primijenjen.

Strategija za rješavanje problematičnih kredita priprema se u saradnji sa MMF-om, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Prema zvaničnim podacima, svaki stanovnik Srbije u ovom trenutku u prosjeku duguje skoro 900 evra, u ozbiljnim finansijskim problemima je 150.000 građana, dok su banke blokirale račune 200.000 ljudi.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bankrot

15.04.2015 10:51

U Srbiji nemaju više šta prijavit kao bankrot sve je izgubljeno.

ODGOVORITE
Name

jad i bijeda

15.04.2015 14:03

Uh koliko ce u RS trebati stecajnih upravnika...Gradjani RS bili su dobri domacini,ali kako nas je politika dovela do prosjackog stapa koji to upravitelj moze bolje racunati od mene u mojoj kuci. Gospodo nama trebaju radna mjesta, a ne stecajni upravitelji da rasprodajemo kuce koje smo u ratu sacuvali i zivot dali za svoju imovinu.

ODGOVORITE
Name

Som.

16.04.2015 05:35

Podrzavam to. Kod nas ako covjek iz nekih razloga bankrotira, njemu su vrata zatvorena za cjeli zivot kod banaka. Saradnika drzavnih sluzbi i dr. Znam covjeka sto je propao u poslu prije 10 godina, prije 2 godine se razbolio i otisao u invalitsku penziju. Sad mu od penzije odbijaju neke sudske takse naredne 4 godine, a poslje ce mozda nesto drugo i sad gledajuci to nije ni cudo sto se kod nas mnogi kad propanu u poslu sami sebi presude.

ODGOVORITE