Мини аждаје откривене у Јужној Америци

Откриће у Еквадору и Перуу три нове врсте шарених гуштера са крестом, која им даје изглед малих змајевима, сведочи о великој разноврсности рептила у прашумама Јужне Америке.

Свијет 14.04.2015 | 22:29
Мини аждаје откривене у Јужној Америци

"Закорачили смо у 21. век, а још нам је непознат огроман број рептила", изјавио је Омар Торес Карвахал, истраживач са Католичког универзитета у Киту и вођа међународног тима научника који успео да идентификује три нове врсте гмизаваца.

Све три новооткривене врсте припадају роду дрвених гуштера (Енyалиоидес), из породице Хоплоцерцидае, од којих је досад било познато 13 врста.

"Имамо ограничено знање о диверзитету рептила који настањују кишне шуме у Еквадору и Перуу", две земље у којима је концентрисана половина познатих врста дрвених гуштера, објаснио је Пабло Венегас, истраживач перуанског Центра за орнитологију и биодиверзитет и један од учесника студије, објављене у часопсиу Зоокеyс.

Научници су, међутим, у стисци са временом: са настављањем сеча шума и ширењем пољопривредног земљишта, андске кишне шуме полако нестају, а са њима и многе животиње.

Од 6.076 врста малих гуштера пописаних у свету, 213 се налазе у Перуу, а 190 у Еквадору, наводе истраживачи.

Три нове врсте дрвених гуштера - тако названих због способности да се "стопе" са кором дрвећа и тако постану невидљиви, могу да нарасту до 40 центиметара дужине. Тело им је прекривено рожнатим љускама, са крестом која им даје змајолики изглед.

Гуштери из рода Енyалиоидес су активни дању и живе на приземном делу тропских кишних шума.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бас лијеп

15.04.2015 10:33

Ми смо много веце звијерке зивотиње

ОДГОВОРИТЕ