Mini aždaje otkrivene u Južnoj Americi

Otkriće u Ekvadoru i Peruu tri nove vrste šarenih guštera sa krestom, koja im daje izgled malih zmajevima, svedoči o velikoj raznovrsnosti reptila u prašumama Južne Amerike.

Svijet 14.04.2015 | 22:29
Mini aždaje otkrivene u Južnoj Americi

"Zakoračili smo u 21. vek, a još nam je nepoznat ogroman broj reptila", izjavio je Omar Tores Karvahal, istraživač sa Katoličkog univerziteta u Kitu i vođa međunarodnog tima naučnika koji uspeo da identifikuje tri nove vrste gmizavaca.

Sve tri novootkrivene vrste pripadaju rodu drvenih guštera (Enyalioides), iz porodice Hoplocercidae, od kojih je dosad bilo poznato 13 vrsta.

"Imamo ograničeno znanje o diverzitetu reptila koji nastanjuju kišne šume u Ekvadoru i Peruu", dve zemlje u kojima je koncentrisana polovina poznatih vrsta drvenih guštera, objasnio je Pablo Venegas, istraživač peruanskog Centra za ornitologiju i biodiverzitet i jedan od učesnika studije, objavljene u časopsiu Zookeys.

Naučnici su, međutim, u stisci sa vremenom: sa nastavljanjem seča šuma i širenjem poljoprivrednog zemljišta, andske kišne šume polako nestaju, a sa njima i mnoge životinje.

Od 6.076 vrsta malih guštera popisanih u svetu, 213 se nalaze u Peruu, a 190 u Ekvadoru, navode istraživači.

Tri nove vrste drvenih guštera - tako nazvanih zbog sposobnosti da se "stope" sa korom drveća i tako postanu nevidljivi, mogu da narastu do 40 centimetara dužine. Telo im je prekriveno rožnatim ljuskama, sa krestom koja im daje zmajoliki izgled.

Gušteri iz roda Enyalioides su aktivni danju i žive na prizemnom delu tropskih kišnih šuma.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bas lijep

15.04.2015 12:33

Mi smo mnogo vece zvijerke zivotinje

ODGOVORITE