Рафа: Нисам више фаворит ни на шљаци!

Шпански тенисер Рафаел Надал поручио је да нико не би требало да га сматра за апсолутног фаворита на турнирима који се играју на шљаци. Тениски тренер Патрик Муратоглу каже да Тони и Рафаел Надал већ неколико година говоре како Рафа није у правој форми и да су ривали бољи.

Тенис 14.04.2015 | 19:40
Рафа: Нисам више фаворит ни на шљаци!

Овонедељним Мастерсом у Монте Карлу званично је почела сезона на тој подлози на којој је 28-годишњи Надал до сада остварио 325 победа и само 25 пораза.

Тренутно пети тенисер света ће у Кнежевини први меч играти у среду, а ривал ће му бити победник сусрета између Аустријанца Доминика Тима и Лукаса Пуија из Француске.

Надал је у Монте Карлу освојио девет титула, а иако је претходних сезона имао проблема са повредама, на шљаци је најбоље играо, зато што је то најспорија подлога.

„Немам никакав притисак ове године. Нисам фаворит ни за шта. У последње време сам играо много лошије од свих својих ривала. Због тога притисак није на мени, овде сам дошао мотивисан само да урадим нешто боље него што је случај био до сада. Најважније је да се поново осећам добро на терену, да вратим самопоуздање и напредујем“, нагласио је Надал.

Шпанац је нагласио да му је тренутно све теже јер нема самопоуздања на терену, али да се нада да ће се то променити на шљаци.

„Напредовао сам током сваке недеље пре Мајамија и тамо сам одиграо лоше. Када бих успео да вратим самопоуздање, да нађем своју игру на шљаци, све ће бити мање тешко. Радим на томе да играм добро што пре је могуће, а да не верујем да то могу, не бих био овде. Овде сам јер имам мотивацију страст и емоције да бих наставио да играм тенис“, истакао је Надал.

“Схватио сам да су Надалови потпуно променили начин комуникације у последњих десет година. Отишли су у крајност и непрестано говоре да ’Рафа’ није добар. Све време то понављају: ’Он не игра добро и његови противници су десет пута јачи’. Тако да је ова нова фаза само логичан наставак“.

На овај начин Муратоглу је прокоментарисао Надалову изјаву да није у стању да контролише емоције у кључним тренуцима. Француз је потом рекао:

“Не знам да ли је то стратегија – заиста мислим да је то део њиховог карактера, да све изнесу на видело. Сада, са чисто спортског аспекта, да ли је то добра ствар“, каже Муратоглу и додаје:

“Постоји два начина да се избориш са проблемом – да га негираш или да учиниш супротно. Под супротним подразумевам да проблем вербализујеш и признаш, што је он и учинио. Сада је отишао и корак даље – признао га је јавно. То раније никада нисам видео“.

На питање која би била свтха износити те проблеме јавно, Муратоглу је одговорио:

“Мислим да га дотиче све што се дешава и да је то начин да себе ослободи притиска, али можда грешим. На крају крајева, Надал је вероватно један од ментално најјалих тенисера у историји“.

Муратоглу, који води познату тениску академију, каже да ће други играчи сада више веровати у себе против Надала.

“Потребно је само погледати недавне мечеве. Обично, у којем год да је физичком стању и које год да су околности, ако меч дође до 4:4 у одлучујућем сету, знаш да он неће изгубити. Јасно је да сада имамо нови феномен – од сада, играчи ће више веровати“, закључио је Муратоглу.

Коментари / 0

Оставите коментар