Rafa: Nisam više favorit ni na šljaci!

Španski teniser Rafael Nadal poručio je da niko ne bi trebalo da ga smatra za apsolutnog favorita na turnirima koji se igraju na šljaci. Teniski trener Patrik Muratoglu kaže da Toni i Rafael Nadal već nekoliko godina govore kako Rafa nije u pravoj formi i da su rivali bolji.

Tenis 14.04.2015 | 19:40
Rafa: Nisam više favorit ni na šljaci!

Ovonedeljnim Mastersom u Monte Karlu zvanično je počela sezona na toj podlozi na kojoj je 28-godišnji Nadal do sada ostvario 325 pobeda i samo 25 poraza.

Trenutno peti teniser sveta će u Kneževini prvi meč igrati u sredu, a rival će mu biti pobednik susreta između Austrijanca Dominika Tima i Lukasa Puija iz Francuske.

Nadal je u Monte Karlu osvojio devet titula, a iako je prethodnih sezona imao problema sa povredama, na šljaci je najbolje igrao, zato što je to najsporija podloga.

„Nemam nikakav pritisak ove godine. Nisam favorit ni za šta. U poslednje vreme sam igrao mnogo lošije od svih svojih rivala. Zbog toga pritisak nije na meni, ovde sam došao motivisan samo da uradim nešto bolje nego što je slučaj bio do sada. Najvažnije je da se ponovo osećam dobro na terenu, da vratim samopouzdanje i napredujem“, naglasio je Nadal.

Španac je naglasio da mu je trenutno sve teže jer nema samopouzdanja na terenu, ali da se nada da će se to promeniti na šljaci.

„Napredovao sam tokom svake nedelje pre Majamija i tamo sam odigrao loše. Kada bih uspeo da vratim samopouzdanje, da nađem svoju igru na šljaci, sve će biti manje teško. Radim na tome da igram dobro što pre je moguće, a da ne verujem da to mogu, ne bih bio ovde. Ovde sam jer imam motivaciju strast i emocije da bih nastavio da igram tenis“, istakao je Nadal.

“Shvatio sam da su Nadalovi potpuno promenili način komunikacije u poslednjih deset godina. Otišli su u krajnost i neprestano govore da ’Rafa’ nije dobar. Sve vreme to ponavljaju: ’On ne igra dobro i njegovi protivnici su deset puta jači’. Tako da je ova nova faza samo logičan nastavak“.

Na ovaj način Muratoglu je prokomentarisao Nadalovu izjavu da nije u stanju da kontroliše emocije u ključnim trenucima. Francuz je potom rekao:

“Ne znam da li je to strategija – zaista mislim da je to deo njihovog karaktera, da sve iznesu na videlo. Sada, sa čisto sportskog aspekta, da li je to dobra stvar“, kaže Muratoglu i dodaje:

“Postoji dva načina da se izboriš sa problemom – da ga negiraš ili da učiniš suprotno. Pod suprotnim podrazumevam da problem verbalizuješ i priznaš, što je on i učinio. Sada je otišao i korak dalje – priznao ga je javno. To ranije nikada nisam video“.

Na pitanje koja bi bila svtha iznositi te probleme javno, Muratoglu je odgovorio:

“Mislim da ga dotiče sve što se dešava i da je to način da sebe oslobodi pritiska, ali možda grešim. Na kraju krajeva, Nadal je verovatno jedan od mentalno najjalih tenisera u istoriji“.

Muratoglu, koji vodi poznatu tenisku akademiju, kaže da će drugi igrači sada više verovati u sebe protiv Nadala.

“Potrebno je samo pogledati nedavne mečeve. Obično, u kojem god da je fizičkom stanju i koje god da su okolnosti, ako meč dođe do 4:4 u odlučujućem setu, znaš da on neće izgubiti. Jasno je da sada imamo novi fenomen – od sada, igrači će više verovati“, zaključio je Muratoglu.

Komentari / 0

Ostavite komentar