Продавала српску дјецу за 8.000 долара?!

Откривена тајна скривана четири године о српској деци са сметњама у развоју коју је лекарка из Београда практично продала за усвајање странцима за 8.000 долара, пише “Блиц”.

Србија 14.04.2015 | 12:54
Продавала српску дјецу за 8.000 долара?!

Према наводима листа, главни актер приче је др Јасмина Јанковић, која је од 2009. до 2011. године радила као представник агенције за усвајање “Рееце'с раинбоw” из Америке, иако је истовремено била специјалиста за физикалну медицину и рехабилитацију у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици у Београду.

На тај начин је, како ће касније утврдити Министарство рада и социјалне политике, искористила позицију да странцима одаје поверљиве информације о деци за усвајање, што је забрањено, али и да им тражи поклоне и новац за наводне хонораре – иако се у Србији усвајање уопште не наплаћује.

Новинарима је случај открила Кејси Калварези, држављанка САД, која је 2010. ступила у контакт са докторком Јанковић преко агенције за усвајање у Америци.

Др Јанковић јој је, како тврди Калварези, дала све информације о девојчици по имену Софија која има аутизам и која је била у хранитељској породици у Великој Плани.

“Путем мејлова нам је тражила велики број поклона и да понесемо 6.000 долара за наводне хонораре при процесу усвајања”, каже за “Блиц” Кејси Калварези.

Дан пред усвајање докторка Јанковић је, тврди Калварези, дошла у њену хотелску собу и тражила 2.000 долара. Породица је посумњала у њу, али су, како тврде из страха да неће добити дете простали да дају још новца. Калварезијеви су Софију усвојили у априли 2010. Следеће године када су схватили да су преварени, случај су пријавили Министарству рада.

Расим Љајић, тадашњи министар рада и социјалне политике каже да је Министарство одмах реаговало пто пријави америчких држављана и пријавило докторку Јанковић Центру у Звечанској. То су у центру и потврдили.

“Комисија је утврдила да је докторка Јанковић повредила радна правила нашег Центра, јер је по сопственом признању, одавала информације о деци, али и учествовала у процесу усвајања, што је сукоб интереса. Ми смо случај пријавили полицији”, каже директрор Центра Зоран Милачић.

Прво општинско тужилаштво је крајем 2011. добило од полиције пријаву којом се докторка Јанковић терети за злоупотребу службеног положаја, али ту настаје чудан заплет.

“Након саслушања осумњичене Јасмине Јанковић, испитивања сведока и прикупљених свих доказа и анализе истих, тужилаштво је 22. октобра 2013 донело решење којом је одбачена кривична пријава против Јасмине Јанковић”, речено је у Тужилаштву.

И не само то, докторка Јанковић је тужила Центар у Звечанској због наводног кршења процедуре приликом давања отказа, али не и због оптужбе да је прекршила радни кодекс. Она од центра тражи одштету и суђење је у току.

Ове информације су шокирале породицу Калварези која инсиститра на томе да се случај поново покрене.

“Ужасава нас чињеница да докторка Јанковић може да се врати на посао и опет буде близу деце. То је недопустиво”, каже Кејси Калварези.

У Амбасади САД у Београду кажу да су упознати са оптужбама против др Јасмине Јанковић и да их “схватају озбиљно”.

(Мондо.РС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Требиње

14.04.2015 14:38

Ето то је наше правосуђе. Ту докторку требало је одмах испитати па ако се наведене оптужбе докажу у затвор и да се након робије више никада не може радити у здравству. А она сад тужи Центар због кршења процедуре приликом отказа.Пукни црна земљо

ОДГОВОРИТЕ