Prodavala srpsku djecu za 8.000 dolara?!

Otkrivena tajna skrivana četiri godine o srpskoj deci sa smetnjama u razvoju koju je lekarka iz Beograda praktično prodala za usvajanje strancima za 8.000 dolara, piše “Blic”.

Srbija 14.04.2015 | 12:54
Prodavala srpsku djecu za 8.000 dolara?!

Prema navodima lista, glavni akter priče je dr Jasmina Janković, koja je od 2009. do 2011. godine radila kao predstavnik agencije za usvajanje “Reece's rainbow” iz Amerike, iako je istovremeno bila specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

Na taj način je, kako će kasnije utvrditi Ministarstvo rada i socijalne politike, iskoristila poziciju da strancima odaje poverljive informacije o deci za usvajanje, što je zabranjeno, ali i da im traži poklone i novac za navodne honorare – iako se u Srbiji usvajanje uopšte ne naplaćuje.

Novinarima je slučaj otkrila Kejsi Kalvarezi, državljanka SAD, koja je 2010. stupila u kontakt sa doktorkom Janković preko agencije za usvajanje u Americi.

Dr Janković joj je, kako tvrdi Kalvarezi, dala sve informacije o devojčici po imenu Sofija koja ima autizam i koja je bila u hraniteljskoj porodici u Velikoj Plani.

“Putem mejlova nam je tražila veliki broj poklona i da ponesemo 6.000 dolara za navodne honorare pri procesu usvajanja”, kaže za “Blic” Kejsi Kalvarezi.

Dan pred usvajanje doktorka Janković je, tvrdi Kalvarezi, došla u njenu hotelsku sobu i tražila 2.000 dolara. Porodica je posumnjala u nju, ali su, kako tvrde iz straha da neće dobiti dete prostali da daju još novca. Kalvarezijevi su Sofiju usvojili u aprili 2010. Sledeće godine kada su shvatili da su prevareni, slučaj su prijavili Ministarstvu rada.

Rasim Ljajić, tadašnji ministar rada i socijalne politike kaže da je Ministarstvo odmah reagovalo pto prijavi američkih državljana i prijavilo doktorku Janković Centru u Zvečanskoj. To su u centru i potvrdili.

“Komisija je utvrdila da je doktorka Janković povredila radna pravila našeg Centra, jer je po sopstvenom priznanju, odavala informacije o deci, ali i učestvovala u procesu usvajanja, što je sukob interesa. Mi smo slučaj prijavili policiji”, kaže direktror Centra Zoran Milačić.

Prvo opštinsko tužilaštvo je krajem 2011. dobilo od policije prijavu kojom se doktorka Janković tereti za zloupotrebu službenog položaja, ali tu nastaje čudan zaplet.

“Nakon saslušanja osumnjičene Jasmine Janković, ispitivanja svedoka i prikupljenih svih dokaza i analize istih, tužilaštvo je 22. oktobra 2013 donelo rešenje kojom je odbačena krivična prijava protiv Jasmine Janković”, rečeno je u Tužilaštvu.

I ne samo to, doktorka Janković je tužila Centar u Zvečanskoj zbog navodnog kršenja procedure prilikom davanja otkaza, ali ne i zbog optužbe da je prekršila radni kodeks. Ona od centra traži odštetu i suđenje je u toku.

Ove informacije su šokirale porodicu Kalvarezi koja insistitra na tome da se slučaj ponovo pokrene.

“Užasava nas činjenica da doktorka Janković može da se vrati na posao i opet bude blizu dece. To je nedopustivo”, kaže Kejsi Kalvarezi.

U Ambasadi SAD u Beogradu kažu da su upoznati sa optužbama protiv dr Jasmine Janković i da ih “shvataju ozbiljno”.

(Mondo.RS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Требиње

14.04.2015 16:38

Ето то је наше правосуђе. Ту докторку требало је одмах испитати па ако се наведене оптужбе докажу у затвор и да се након робије више никада не може радити у здравству. А она сад тужи Центар због кршења процедуре приликом отказа.Пукни црна земљо

ODGOVORITE