Пола вијека револуционарног "пежоа 204"

Пре тачно 50. година по први пут је представљен аутомобил који је означио рођење класе лепих малих аутомобила високог квалитета по којима је Пежо данас препознатљив. Данас аутомобиле са предњим погоном узимамо здраво за готово, али то није био случај када је у априлу 1965. године "пежо 204" био предводник нове аутомобилске генерације.

Занимљивости 14.04.2015 | 11:19
Пола вијека револуционарног "пежоа 204"

Иако је дизајнерско одељење Пининфарина у то време било прилично конзервативно,линије овог модела са четворо врата су заисте биле иновативне.

Након осам година производње "204" је био први Пежо са погоном на предњим точковима, као и први Пежо са предњим диск кочницама и независним вешањем. Међутим, највећу револуцију је представљала сама величина аутомобила.

Од краја Другог светског рата, Пежоови модели су се повећавали, а током 1960-их, француски бренд је важио за произвођача великих аутомобила који су били модерни, али и скупоцени па се нису уклапали у буџет већине популације.

"204" је променио ову слику и приближио француски бренд већој публици, а још тада су дефинисане карактеристике које га и данас одликују: леп дизајн, висок квалитет, забава у вожњи и приступачност цена.

Легендарни модел "204" је био краћи од 4м па је представљао један од првих примерака "малог-седан" сегмента. Овај тренд смањивања породичних аутомобила је у будућности произвео хитове попут данашњег "308".

Пежоови инжењери су успели да направе комбинацију пространог ентеријера и малих спољашњих димензија пре свега захваљујући попречно постављеном мотором испод кога је постављен мењач. Ова поставка је ослободила довољно места да аутомобил има погон на предње точкове. Првобитно је у понуди био 1130цц бензинац, а три године касније се појавио и 1255цц дизел који је "204" обезбедио титулу једног од најефикаснијих модела своје ере.

Првобитни успех "204" модела је додатно увећан различитим варијантама попут купе кабриолет верзије па је између 1969 и 1971. године "204" постао најпродаванији аутомобил у Француској што је била прва оваква титула за Пежо.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар