Меда мање него икад

Пчелари зворничког краја жале се на десетковане приносе. Учестале временске неприлике смањиле су излазак пчела из кошница. Било је и доста случајева угинућа пчела од пчелињег крпеља.

Република Српска 14.04.2015 | 10:20
Меда мање него икад

Произвођачи меда у зворничкој општини жале се да је протекла година била једна од најлошијих у последњих сто! Општа оцена је да су приноси меда подбацили због обилних киша. Учестале временске неприлике проузроковане су смањеним изласком пчела из кошница и њиховом неактивношћу. А, било је и доста случајева угинућа пчела од пчелињег крпеља, и то не само на зворничком него и на ширем подручју.

Удружење пчелара "Багрем" из Зворника, броји 130 чланова који располажу са око 9.000 кошница. На субвенцији РС је око 4.000 кошница.

- Приноси су прошле године били катастрофални. Немамо прецизне податке о произведеним количинама меда јер она варира од године до године у зависности од временских прилика у време цвата и бехара када су пчеле најактивније. Власници који имају мање од 50 кошница, нису на субвенцији, већ о њима води бригу локална заједница. Проблем наших пчелара је и тај што код нас није регулисан извоз меда као што је то урађено у Србији - рекао је Радован Стевановић, председник удружења пчелара "Багрем".

Бранко Михић из Дрињаче је пчелар већ четири деценије. Уложио је прошле године много труда али је имао најмањи принос откако се бави производњом меда.

- Што се тиче квалитета меда он је био одличан, али су приноси били свега пет до осам килограма по кошници. Памтим времена када сам из једне кошнице вадио и по 40 килограма меда. Немамо избора него да наставимо са производњом и чекамо боља времена - каже Михић.

ПОМОЋ

Општина Зворник помаже пчеларима са пет марака по кошници.

- Прошле године приноси меда нису били довољни ни за саму исхрану пчела. Покушаћемо ове године да више помогнемо пчеларима, посебно онима којим имају мање од 50 друштава - рекао је Милан Цвјетиновић, начелник за привреду, пољопривреду и друштвене делатности у општини Зворник.

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

гавран

14.04.2015 09:37

Пчеларство као бизнис треба забранити до даљњег, да би се пчеле као врста опоравиле. Пеницилини које дају пчелама сигурно их неће излијечити. Дозволити држање кошница али само на начин да једна од друге не смије бити ближе од 20м. Пчеле трпе превише стреса, од варое, од приглупих и бахатих пчелара и од других ројева који су преблизу (кошница до кошнице).

ОДГОВОРИТЕ
Name

семсо

14.04.2015 10:54

Гавране стварно си глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

бутрос гхали

14.04.2015 16:26

Како то а продавнице снабдјевене медом пуне полице и све писе " гарантовано прави мед"

ОДГОВОРИТЕ