Meda manje nego ikad

Pčelari zvorničkog kraja žale se na desetkovane prinose. Učestale vremenske neprilike smanjile su izlazak pčela iz košnica. Bilo je i dosta slučajeva uginuća pčela od pčelinjeg krpelja.

Republika Srpska 14.04.2015 | 10:20
Meda manje nego ikad

Proizvođači meda u zvorničkoj opštini žale se da je protekla godina bila jedna od najlošijih u poslednjih sto! Opšta ocena je da su prinosi meda podbacili zbog obilnih kiša. Učestale vremenske neprilike prouzrokovane su smanjenim izlaskom pčela iz košnica i njihovom neaktivnošću. A, bilo je i dosta slučajeva uginuća pčela od pčelinjeg krpelja, i to ne samo na zvorničkom nego i na širem području.

Udruženje pčelara "Bagrem" iz Zvornika, broji 130 članova koji raspolažu sa oko 9.000 košnica. Na subvenciji RS je oko 4.000 košnica.

- Prinosi su prošle godine bili katastrofalni. Nemamo precizne podatke o proizvedenim količinama meda jer ona varira od godine do godine u zavisnosti od vremenskih prilika u vreme cvata i behara kada su pčele najaktivnije. Vlasnici koji imaju manje od 50 košnica, nisu na subvenciji, već o njima vodi brigu lokalna zajednica. Problem naših pčelara je i taj što kod nas nije regulisan izvoz meda kao što je to urađeno u Srbiji - rekao je Radovan Stevanović, predsednik udruženja pčelara "Bagrem".

Branko Mihić iz Drinjače je pčelar već četiri decenije. Uložio je prošle godine mnogo truda ali je imao najmanji prinos otkako se bavi proizvodnjom meda.

- Što se tiče kvaliteta meda on je bio odličan, ali su prinosi bili svega pet do osam kilograma po košnici. Pamtim vremena kada sam iz jedne košnice vadio i po 40 kilograma meda. Nemamo izbora nego da nastavimo sa proizvodnjom i čekamo bolja vremena - kaže Mihić.

POMOĆ

Opština Zvornik pomaže pčelarima sa pet maraka po košnici.

- Prošle godine prinosi meda nisu bili dovoljni ni za samu ishranu pčela. Pokušaćemo ove godine da više pomognemo pčelarima, posebno onima kojim imaju manje od 50 društava - rekao je Milan Cvjetinović, načelnik za privredu, poljoprivredu i društvene delatnosti u opštini Zvornik.

(Večernje novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

gavran

14.04.2015 09:37

Pčelarstvo kao biznis treba zabraniti do daljnjeg, da bi se pčele kao vrsta oporavile. Penicilini koje daju pčelama sigurno ih neće izliječiti. Dozvoliti držanje košnica ali samo na način da jedna od druge ne smije biti bliže od 20m. Pčele trpe previše stresa, od varoe, od priglupih i bahatih pčelara i od drugih rojeva koji su preblizu (košnica do košnice).

ODGOVORITE
Name

semso

14.04.2015 10:54

Gavrane stvarno si glup

ODGOVORITE
Name

butros ghali

14.04.2015 16:26

Kako to a prodavnice snabdjevene medom pune police i sve pise " garantovano pravi med"

ODGOVORITE