БиХ не(ће) на "сиву листу" Манивала

Комитет Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ данас почиње засједање на којем ће одлучити да ли ће БиХ бити на "сивој листи" некооперативних и неусклађених земаља, а то би значило отежане трансакције новца и њихове строже контроле, чиме би БиХ била доведена у незавидну ситуацију.

Босна и Херцеговина 14.04.2015 | 09:30
БиХ не(ће) на "сиву листу" Манивала

 

Четири земље чланице Манивала - САД, Њемачка, Француска и Велика Британија - сматрају да БиХ није учинила довољно у борби против финансирања тероризма, иако је испунила све досадашње услове Манивала и недавно усвојила члан Кривичног закона који се односи на ову област.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић вјерује да се БиХ неће наћи на "сивој листи" и да таква одлука неће бити донесена у Стразбуру, пише "Глас Српске".

Мектић је додао да су испуњени сви тражени услови, али да га не би чудило да Манивал поново БиХ постави неке нове услове.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да неће доћи до стављања БиХ на "сиву листу", те да су представници Манивала били задовољни приликом посјете БиХ.

"Тражили су од нас да усвојимо закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких организација и то смо учинили кроз амандмане. БиХ и Република Српска имају усклађене законе и мислим да је проблем до ФБиХ, али не мислим да ће нас због тога казнити", рекла је Мајкићева.

Посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ Исмет Османовић рекао је да је Кривични закон ФБиХ усаглашен са захтјевима Манивала, те да тај закон није споран.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Књаз Милос

14.04.2015 08:02

Знам да це бити теско насим градјанима, али ми ионако саљемо и добијамо највисе те девизе путем пријатеља или лицно, најмање путем банака. ал, зато нек то уведу ради насих политицара. Има их доста неписмених, ал кад је крадја у питању сви то ПРАВО ПИСМЕНО раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

14.04.2015 09:30

КАО И СВИ ЗАКОНИ У БИХ, ПОСТОЈИ,УСКЛАДЈЕН АЛИ АЛИ С Е Н Е П Р И М Ј Е Н Ј У Ј У......СРАМОТА ЗА СВЕ КОЈИ ''ОБНАСАЈУ'' ВЛАСТ.....ИЛИ ТИ ВЛАСТОДРСЦЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

14.04.2015 11:16

Не сива него црна листа. Из централне Банке "испари" цца 600000 км,напад на радника МВП. Систем функционише...

ОДГОВОРИТЕ