BiH ne(će) na "sivu listu" Manivala

Komitet Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ danas počinje zasjedanje na kojem će odlučiti da li će BiH biti na "sivoj listi" nekooperativnih i neusklađenih zemalja, a to bi značilo otežane transakcije novca i njihove strože kontrole, čime bi BiH bila dovedena u nezavidnu situaciju.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 09:30
BiH ne(će) na "sivu listu" Manivala

 

Četiri zemlje članice Manivala - SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija - smatraju da BiH nije učinila dovoljno u borbi protiv finansiranja terorizma, iako je ispunila sve dosadašnje uslove Manivala i nedavno usvojila član Krivičnog zakona koji se odnosi na ovu oblast.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić vjeruje da se BiH neće naći na "sivoj listi" i da takva odluka neće biti donesena u Strazburu, piše "Glas Srpske".

Mektić je dodao da su ispunjeni svi traženi uslovi, ali da ga ne bi čudilo da Manival ponovo BiH postavi neke nove uslove.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da neće doći do stavljanja BiH na "sivu listu", te da su predstavnici Manivala bili zadovoljni prilikom posjete BiH.

"Tražili su od nas da usvojimo zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija i to smo učinili kroz amandmane. BiH i Republika Srpska imaju usklađene zakone i mislim da je problem do FBiH, ali ne mislim da će nas zbog toga kazniti", rekla je Majkićeva.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović rekao je da je Krivični zakon FBiH usaglašen sa zahtjevima Manivala, te da taj zakon nije sporan.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Knjaz Milos

14.04.2015 08:02

Znam da ce biti tesko nasim gradjanima, ali mi ionako saljemo i dobijamo najvise te devize putem prijatelja ili licno, najmanje putem banaka. al, zato nek to uvedu radi nasih politicara. Ima ih dosta nepismenih, al kad je kradja u pitanju svi to PRAVO PISMENO rade...

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

14.04.2015 09:30

KAO I SVI ZAKONI U BIH, POSTOJI,USKLADJEN ALI ALI S E N E P R I M J E N J U J U......SRAMOTA ZA SVE KOJI ''OBNASAJU'' VLAST.....ILI TI VLASTODRSCE....

ODGOVORITE
Name

007

14.04.2015 11:16

Ne siva nego crna lista. Iz centralne Banke "ispari" cca 600000 km,napad na radnika MVP. Sistem funkcioniše...

ODGOVORITE