Сексуално насиље тактика терориста

Генерални секретар Уједињених нација изразио је "дубоку забринутост" због случајева сексуалног насиља које чине оружане групе.

Свијет 14.04.2015 | 08:20
Сексуално насиље тактика терориста

Међу њима су оне које промовишу екстремистичку идеологију у Ираку, Сирији, Сомалији, Нигерији, Малију, Либији и Јемену, пренео је Асошијетед прес.

У најновијем извештају УН објављеном у понедељак, наводи се да је 2014. годину обележио велики број случајева силовања, сексуалног ропства и присилних удаја које су починили екстремисти, укључујући оне из групе "Исламска држава" Боко харам.

Истакнуто је да је од средине 2014. уочен знатан пораст броја случајева сексуалног насиља које су починиле терористичке групе, посебно ИД која "сексуално насиље користи да шири терор, мучи етничке и верске мањине и гуши заједнице које се противе њеној идеологији".

Указујући на "шокантан тренд" сексуалног насиља које радикалне групе користе као тактику терора, Бан је рекао да су напори за уништење група ИД, Боко харам, Ал-Шабаб, Ансар Дине и огранака Ал-Каиде "суштински део борбе против сексуалног насиља повезаног са конфликтима".

Банов извештај фокусиран је на 19 земаља у којима су се дешавали случајеви сексуалног насиља, као што су силовања, сексуално ропство, принудна проституција и случајеви принудне трудноће, углавном према женама.

Набројано је 45 група у Централноафричкој Републици, Обали Слоноваче, Конгу, Ираку, Малију, Сомалији, Јужном Судану и Сирији, као и Боко харам у Нигерији.

Извештај је објављен дан уочи годишњице отмице 276 ученица школе у нигеријском граду Чибоку, који је означен као "најалармантнији случај" из прошле године, наводи АП.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар