Да ли је љепота дар или проклетство?

Добар изглед може да те одведе далеко у животу, али психолози кажу да лепе особе пролазе кроз многе грозне замке.

Мода и љепота 14.04.2015 | 07:46
Да ли је љепота дар или проклетство?

“Да ли је лепота дар којем треба да будемо захвални или је понекад боље бити само обичан?”, питање је на које одговарају психолози за ББЦ.

“Када погледамо лепу особу, одмах помислимо како је добио дар, а нико не размисли о томе колико је таквим особа некада теже у животу”, каже Лиза Слатери Вокер, психолог.

“У студијама које смо спровеле дошле смо до закључка да су лепе особе често гледане другим очима од самих професора. Али на погрешан начин. На начин да су те особе, углавном жене, заправо мање паметне од других. Самим тим су им давали мање оцене”, каже психолог Тоња Ферверт која је са колегиницом Лизом Слотери Вокер, радила ово истраживање.

Рецимо, при тражењу посла, ваше лице може да вам отвори многа врата више која се можда не отварају осталима тако лако. Ако узмемо са те стране, студије показују да лепи људи углавном зарађују више пара него они мање лепи.

“Када виде лепо лице, пријатно лице, послодавци ће пре дати посао тој особи, поготову ако је у питању рад са људима”, каже Вокер.

Али опет, са друге стране, нередак је случај да жене које добро изгледају, на послу посматрају сексистички и самим тим им тешко дају позиције на вишим нивоима. Поготову ако дође до љубоморе, углавном од стране друге жене на том истом послу.

“Многи би онда били у стању да кажу, она је дошла на то место јер добро изгледа или јер је урадила нешто да дође до тог места”, наводе психолози.

Осим у школама, факултетима и осталима образовним установама, као и у разним фирмама, Лиза и Тоња су спровеле истраживање и у болницама И дошле до невероватног закључка.

“Испоставило се да чак и неки доктори воде мање бриге о лепим пацијентима”, кажу оне.

Извор: Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар