Приједор: Ремек-дјела од бачених врећа

После бурног радног века, пензионерски дани знају бити монотони, али не и Нади Ивељић (71), из мале рударске варошице Љубије код Приједора.

Република Српска 14.04.2015 | 07:39
Приједор: Ремек-дјела од бачених врећа

После бурног радног века, пензионерски дани знају бити монотони, али не и Нади Ивељић (71), из мале рударске варошице Љубије код Приједора. Како ујутро отвори очи, тако узме у руке иглу за плетење и почне рад на својим уникатним рукотворинама. Не би било ништа необично да нису у питању мала ремек-дела настала, већином, од одбачених најлонских врећица.

Гледамо како ради и очи нам се уморе од њених брзих покрета. Јако је спретна, чак толико да нам се чини да за свега минут настају по три-четири центиметра најлонског ткања. Прави све, чврсте и издржљиве торбе за пијацу, простирке за купатило и намештај, украсе.

- Научила сам да плетем од комшинице. Имам специјалну иглу. Некада се заборавим и занесем радећи, да не приметим ни да је поноћ прошла. Правим шта год ми падне на памет. Ја сам се у то заљубила, тако прекратим време, то ме забавља. Понекад се деси да неко нешто и наручи. Рецимо, скоро је човек наручио "столичарке" - прича нам Нада.

Док прича и плете, не скида осмех с лица. Позитивна енергија њено је највеће благо. Најлонске врећице скупља ходајући по Љубији. Каже, одувек је била "чистуница". Није могла да гледа, како несавесни суграђани бацају по природи те тешко разградиве кесе, па је почела да их скупља.

- Досетила сам се да их могу искоритити као плетиво. Почела сам да их сечем и повезујем у клупко. Тако радим и дан-данас. Нове најлонске кесе, углавном, добијам као амбалажу, при куповини - прича Нада.

Ова вредна Љубичанка каже да природу морамо чувати, да би нам добрим вратила. Зато је једва дочекала пролеће да би припремила башту за сејање. Није ни потребно рећи да су њене гредице лука, шаргарепе, зелене салате, уредније него код других. Што би рекли - башта за изложбу.

УНИКАТИ ЗА СВЕТ

НАДИНИ најлонски ручни радови стигли су и ван граница. У далеком свету, како сама тврди, руковотворине и креативност се много више цене, него код нас. Сви у околини је знају као јако вредну и уредну. Свуда око ње све блиста. Кућа јој је као "апотека". Људи то цене и поштују.

(Вечерње новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Икеа

14.04.2015 06:27

Икеа има серије 'лимитед едитион' ту користи инспирације и дјела умјетника и даровитих аматера. Неко би треабао то да услика- комад по коммад- и посаље ИКЕИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊЕ

14.04.2015 08:51

МОЈА ДРУГАРИЦА ПРИЈЕ 10 ГОД.ЈЕ ПЛЕЛА ПРОСТИРКЕ И УКРАСЕОД СТАРИХ КЕСА . ТО НИСТА НИЈЕ НОВО"МНОГЕ ЗЕНЕ ТО РАДЕ И ПО ХЕРЦЕЦГОВИНИ.УНИКАТНА ИЗРАДА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пцела

14.04.2015 16:58

Свака цаст овој вриједној зени. Многи би се требали угледати на њу, а не да говоре како је данас теско презивјети испијајуци кафе у кафицима.

ОДГОВОРИТЕ