Prijedor: Remek-djela od bačenih vreća

Posle burnog radnog veka, penzionerski dani znaju biti monotoni, ali ne i Nadi Iveljić (71), iz male rudarske varošice Ljubije kod Prijedora.

Republika Srpska 14.04.2015 | 07:39
Prijedor: Remek-djela od bačenih vreća

Posle burnog radnog veka, penzionerski dani znaju biti monotoni, ali ne i Nadi Iveljić (71), iz male rudarske varošice Ljubije kod Prijedora. Kako ujutro otvori oči, tako uzme u ruke iglu za pletenje i počne rad na svojim unikatnim rukotvorinama. Ne bi bilo ništa neobično da nisu u pitanju mala remek-dela nastala, većinom, od odbačenih najlonskih vrećica.

Gledamo kako radi i oči nam se umore od njenih brzih pokreta. Jako je spretna, čak toliko da nam se čini da za svega minut nastaju po tri-četiri centimetra najlonskog tkanja. Pravi sve, čvrste i izdržljive torbe za pijacu, prostirke za kupatilo i nameštaj, ukrase.

- Naučila sam da pletem od komšinice. Imam specijalnu iglu. Nekada se zaboravim i zanesem radeći, da ne primetim ni da je ponoć prošla. Pravim šta god mi padne na pamet. Ja sam se u to zaljubila, tako prekratim vreme, to me zabavlja. Ponekad se desi da neko nešto i naruči. Recimo, skoro je čovek naručio "stoličarke" - priča nam Nada.

Dok priča i plete, ne skida osmeh s lica. Pozitivna energija njeno je najveće blago. Najlonske vrećice skuplja hodajući po Ljubiji. Kaže, oduvek je bila "čistunica". Nije mogla da gleda, kako nesavesni sugrađani bacaju po prirodi te teško razgradive kese, pa je počela da ih skuplja.

- Dosetila sam se da ih mogu iskorititi kao pletivo. Počela sam da ih sečem i povezujem u klupko. Tako radim i dan-danas. Nove najlonske kese, uglavnom, dobijam kao ambalažu, pri kupovini - priča Nada.

Ova vredna Ljubičanka kaže da prirodu moramo čuvati, da bi nam dobrim vratila. Zato je jedva dočekala proleće da bi pripremila baštu za sejanje. Nije ni potrebno reći da su njene gredice luka, šargarepe, zelene salate, urednije nego kod drugih. Što bi rekli - bašta za izložbu.

UNIKATI ZA SVET

NADINI najlonski ručni radovi stigli su i van granica. U dalekom svetu, kako sama tvrdi, rukovotvorine i kreativnost se mnogo više cene, nego kod nas. Svi u okolini je znaju kao jako vrednu i urednu. Svuda oko nje sve blista. Kuća joj je kao "apoteka". Ljudi to cene i poštuju.

(Večernje novosti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ikea

14.04.2015 06:27

Ikea ima serije 'limited edition' tu koristi inspiracije i djela umjetnika i darovitih amatera. Neko bi treabao to da uslika- komad po kommad- i posalje IKEI.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

14.04.2015 08:51

MOJA DRUGARICA PRIJE 10 GOD.JE PLELA PROSTIRKE I UKRASEOD STARIH KESA . TO NISTA NIJE NOVO"MNOGE ZENE TO RADE I PO HERCECGOVINI.UNIKATNA IZRADA .

ODGOVORITE
Name

Pcela

14.04.2015 16:58

Svaka cast ovoj vrijednoj zeni. Mnogi bi se trebali ugledati na nju, a ne da govore kako je danas tesko prezivjeti ispijajuci kafe u kaficima.

ODGOVORITE